VN: legertop moet vervolgd worden

Myanmar De militaire leiding is volgens een rapport van de VN verantwoordelijk voor misdrijven tegen de menselijkheid.

Rohingya in het niemandsland tussen Myanmar en Bangladesh.
Rohingya in het niemandsland tussen Myanmar en Bangladesh. Foto Hla-Hla HTAY/AFP

Onderzoekers van de VN roepen op leden van de Myanmarese legertop te vervolgen voor genocide op de Rohingya–minderheid. Dat staat in een maandag gepubliceerd van een onderzoeksmissie van de VN. Het handelen van het Myanmarese leger is „een van de ergste misdaden mogelijk onder internationaal recht”, schrijft de VN.

Het rapport spreekt in harde taal over de „genocidale intentie” van de misdrijven en wijst naar de onderdrukkende context, het zaaien van haat en het formuleren van beleid met als doel de Rohingya uit te sluiten. In andere staten wordt de legertop verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid.

Sinds augustus 2017 werden volgens het Rode Kruis 6.700 Rohingya vermoord door het leger. Naar schatting vluchtten 700.000 Rohingya naar buurland Bangladesh.

In het rapport staat onder meer: „Militaire noodzaak kan nooit een rechtvaardiging zijn voor willekeurig doden, groepsverkrachtingen van vrouwen, het aanvallen van kinderen of het afbranden van gehele dorpen.” Het rapport constateerde „patronen van grove mensenrechtenschendingen” van het leger in Rakhine, maar ook in de deelstaten Kachin en Shan.

„De misdrijven zijn schokkend door de manier waarop ze ontkend worden, als normaal worden gezien en onbestraft blijven. De minachting van [het Myanmarese leger] voor menselijk leven, integriteit en vrijheid en het internationale recht in het algemeen zou de hele bevolking zorgen moeten baren.”

De onderzoekers adviseren de vervolging onder te brengen bij het Internationale Strafhof of bij een nog op te richten speciaal tribunaal. Volgens het rapport is er voldoende bewijs voor vervolging van zes militaire leiders, onder wie de hoogste militair Min Aung Hlaing.

De Myanmarese president Aung San Suu Kyi had volgens het VN-rapport ook meer moeten en kunnen doen om de misdaden te bestrijden. Ze zou haar „morele gezag” als Nobelprijswinnares niet ingezet hebben om de Rohingya te beschermen.