Turkije

Steeds meer Turken vluchten naar Griekenland

Steeds meer Turken ontvluchten hun land en vragen asiel aan in Griekenland. Alleen al in juli gebeurde dat 687 keer, melden Griekse media. Sinds begin dit jaar heeft Athene al bijna 2.000 Turken geregistreerd. Volgens een officier van de kustwacht is het werkelijke aantal veel groter, omdat velen zich niet bij de autoriteiten melden. Ze reizen door naar West- of Midden-Europa. De stroom kwam op gang na de mislukte poging in de zomer van 2016 om de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan ten val te brengen. Het jaar voor deze staatsgreep schreef Griekenland 43 Turkse asielzoekers in, in 2016 al 189 en in 2017 zelfs 1827. Een onbekend aantal mensen is om het leven gekomen tijdens de oversteek van de Egeïsche Zee of de grensrivier Evros. Door de economische crisis, besluiten nog meer Turken te vertrekken. (ANP)