Thuiskok

Cacio e pepe

Dit simpele en klassieke Romeinse gerecht ken ik al jaren, maar ik ben me er pas sinds kort van bewust dat het een van de hipste pastagerechten van de laatste jaren is. Jamie Oliver voegt er boter aan toe. Dat hóórt eigenlijk niet, maar maakt het wel makkelijker de saus te maken; de boter dient als emulgator voor de kaas, peper en het kookwater.

Kook de pasta in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster intussen de peperkorrels kort in een droge koekenpan en maal ze fijn in een vijzel. Wrijf de peper door een zeef en gooi de zeef leeg. Rasp de pecorino zo fijn mogelijk – daardoor smelt de kaas gelijkmatig, zonder te klonteren, wat gebeurt als je kaas te grof geraspt is of als je hem toevoegt terwijl de pan te heet is.

Zet de koekenpan terug op laag vuur wanneer de pasta gaar is. Strooi bijna alle peper in de pan, doe de boter erbij en schep wanneer die gesmolten is met een keukentang de pasta met wat aanhangend water erbij. Neem de pan van het vuur, bestrooi de pasta met driekwart van de geraspte kaas en laat 1 minuut staan zonder te roeren. Hussel de boel nu voorzichtig door elkaar, verdeel de pasta over de borden en maak de porties af met het laatste beetje geraspte pecorino en peper.