Strafmaatregelen VS

Iran wil via Gerechtshof Den Haag de sancties van tafel krijgen

Iran is naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gestapt om Amerikaanse sancties van tafel te krijgen. De Islamitische Republiek stelt dat de VS met de strafmaatregelen een vriendschapsverdrag uit 1955 schenden. De landen waren destijds nog bondgenoten. Dat veranderde na de Iraanse Revolutie. Het VN-hof heeft de VS alvast opgeroepen de uiteindelijke uitspraak niet naast zich neer te leggen. Washington liet in een eerste reactie weten dat het hof niet bevoegd is om te oordelen over de zaak. Een Iraanse vertegenwoordiger stelde maandag bij het hof dat Washington probeert de Iraanse economie zoveel mogelijk schade toe te brengen. Hij zei dat Teheran tevergeefs heeft geprobeerd een diplomatieke oplossing te vinden. De Amerikanen zetten dinsdag hun juridische argumenten uiteen. (ANP/Reuters)