Slag om Calais: boze slagers bedreigen veganisten

Kookduels, proeverijen en filosofische debatten over exploitatie van dieren: het eerste ‘Calais Vegan Festival’ bood voor ieder wat wils. Maar de voor 8 september aangekondigde toogdag voor Franse veganisten gaat niet door. De gemeente Calais heeft het festival verboden uit vrees voor „verstoringen van de openbare orde”.

Jagers en boeren zouden gedreigd hebben met represailles voor recente aanvallen van militante veganisten op slagerijen, viswinkels en restaurants. In Frankrijk, waar volgens cijfers van de slagerslobby 97 procent van de bevolking vlees zou eten, proberen zogenoemde anti-speciësisten consumptie van dierlijke producten te stoppen.

Bij zeker een tiental zaken, vooral in Noord-Frankrijk, zijn ruiten ingegooid en teksten aangebracht. De festivalorganisatie, stichting Farplace, bezweert daar niets mee te maken te hebben. De acties zouden „contraproductief” zijn, schrijft ze. „We zijn en blijven een geweldloze organisatie.”

Vorige maand eiste de vleeslobby in Parijs dat de „straffeloosheid” zou stoppen, opdat slagers hun werk kunnen blijven doen.

Farplace zegt zich neer te leggen bij het besluit. „We kunnen de deelnemers niet in gevaar brengen omdat we weten hoe vastberaden deze opposanten zijn.” De organisatie zegt open te staan voor dialoog: „Iedereen is bij ons welkom, wat ze ook eten of denken”. (NRC)