In beeld

Regio vreest een exodus die Syrië ‘kan overtreffen’

Buurlanden worstelen met de massale vlucht van Venezolanen. De opvang in de regio loopt tegen zijn grenzen aan. De vergelijking valt inmiddels regelmatig: de Venezolaanse vluchtelingencrisis zou beginnen te lijken op die rond Syrië.

Vrijdag waarschuwde de Internationale Migratie-organisatie (IOM) bijvoorbeeld dat de uittocht van Venezolanen „opbouwt naar een crisismoment dat we eerder zagen op andere plekken in de wereld, met name in het Middellandse Zeegebied”.
Foto Luis Robayo / AFP
De Britse zakenkrant Financial Times stelde vorige week in een hoofdartikel dat de parallellen met Syrië „niet langer te vergezocht lijken”. En de Venezolaans-Israëlische econoom Dany Bahar voorspelde in februari in een opinie-artikel op de Amerikaanse politieke nieuwssite The Hill dat „de Venezolaanse crisis die van Syrië zal overtreffen”.
Foto Luis Robayo / AFP
Zijn al die vergelijkingen met Syrië – regelmatig de grootste humanitaire crisis sinds WO II genoemd – gerechtvaardigd?
Foto Douglas Juarez / Reuters
Puur cijfermatig niet. Syrië telde vóór de in 2012 uitgebroken opstand en daaropvolgende oorlog 20 miljoen inwoners. Sindsdien vluchtten zeker 6 miljoen Syriërs de grens over.
Foto José Jácome / EPA
Uit Venezuela (officieel 32 miljoen inwoners) vertrokken sinds de economie in 2014 in een vrije val belandde tussen de 2,3 miljoen en 4 miljoen burgers. Dat eerste cijfer is een schatting die VN-organisatie UNHCR deze maand gaf. Dat van 4 miljoen is gebaseerd op een enquête onder tweeduizend Venezolaanse huishoudens, die een opiniepeiler eind 2017 hield.
Foto Douglas Juarez / Reuters
Verhoudingsgewijs blijft ‘Syrië’ dus omvangrijker. De vraag is hoe lang nog.
Foto Martin Mejia / AP
De Venezolaanse leider Maduro liet zich dit voorjaar bij een omstreden stembusgang voor nog eens vijf jaar herkiezen.
Foto Douglas Juarez / Reuters
De hyperinflatie en voedsel- en medicijntekorten blijven toenemen. De afgelopen weken lijkt de uittocht daardoor te versnellen.
Foto Luis Robayo / AFP
Venezolanen maken ook haast nu landen in de regio een strenger toelatingsbeleid invoeren. Peru en Ecuador sloten deze maand hun grenzen voor Venezolanen zonder paspoort, terwijl vooral jongeren en kinderen alleen over een ID-kaart beschikken. „Het geduld raakt op. Het zijn enorme aantallen die de regio moet opvangen”, waarschuwde het IOM vrijdag.
Foto Douglas Juarez / Reuters
Op dit punt lijken de crises in Venezuela en Syrië het meest op elkaar: het zijn de directe buren die vooral onderdak bieden. Syriërs belandden bovenal in buurlanden als Jordanië, Libanon en Turkije; de Venezolanen in Zuid-Amerika.
Foto Douglas Juarez / Reuters
Colombia ving sinds 2014 circa 2 miljoen buren op, van wie 750.000 alleen al in 2017. Ter vergelijking: in Spanje, het Europese land met veruit de meeste Venezolanen, staat de teller op 200.000.
Foto Martin Mejia / AP
De regio zoekt wegen om het Maduro-regime onder druk te zetten. Zo stapte Colombia deze week uit Unasur, een door Maduro’s voorganger Chávez opgezette Zuid-Amerikaanse unie. Ecuador vertrok uit ALBA, een links regionaal verband.
Foto Chris Bouroncle / AFP
Het zijn puur diplomatieke signalen, die vooral onderstrepen hoe machteloos de buren staan bij de Venezolaanse implosie.
Foto Guadalupe Pardo / Reuters