Oeganda

Popster en criticaster Bobi Wine op borgtocht vrij

Oppositielid Robert Kyagulanyi Ssentamu, bekender als popster Bobi Wine, is maandag op borgtocht vrijgelaten. Hij verliet de rechtszaal op krukken om naar een ziekenhuis in Kampala vervoerd te worden. Kyagulanyi (36) gaf aan dat hij geslagen was door de veiligheidsdiensten. Buiten de rechtszaal zongen aanhangers „People power! Our power!” Gerald Karuhanga, die samen met Kyagulanyi werd opgepakt, verklaarde aan de pers: „We zijn geestelijk sterker en groter geworden.” Donderdag moet hij, samen met vier andere oppositieleden, weer voor de rechter verschijnen. Kyagulanyi en de vier andere oppositieleden werden opgepakt toen bij een demonstratie stenen werden gegooid naar het wagenkonvooi van president Museveni. De oppositieleden zouden zich schuldig hebben gemaakt aan verraad. De kans bestaat dat Kyagulanyi zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen in 2021. (AP)