Vliegverkeer Schiphol volledig hervat na storing

Een beschadigde kabel bij de luchtverkeersleiding veroorzaakte sinds maandagmiddag problemen.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Lex van Lieshout / ANP

Het vliegverkeer rond Schiphol is volledig hervat. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dinsdagmiddag. Schiphol kampte sinds maandagmiddag met een storing, waardoor vluchten vertraging opliepen.

Twitter avatar lchtvrkrsldr Luchtverkeersleiding Nederland Het vliegverkeer op Schiphol is volledig hervat. LVNL heeft de kabel hersteld die gisteren door een externe partij tijdens graafwerkzaamheden zwaar beschadigd is geraakt. Het back-up communicatiesysteem functioneert weer volledig: https://t.co/5UFwKFWDGR

De aanhoudende problemen werden veroorzaakt door een storing in het backup-communicatiesysteem van de LVNL. De storing ontstond toen een externe partij een kabel tijdens graafwerkzaamheden zwaar beschadigde. Hierdoor raakten maandagmiddag al tientallen aankomende en vertrekkende vluchten vertraagd. Er kon door de kabelbreuk één landingsbaan minder dan normaal worden gebruikt.

De kabel werd dinsdagmiddag hersteld en inmiddels werkt ook de back-up weer volledig, schrijft LVNL. De LNVL doet samen met Schiphol onderzoek om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Lees over de stroomstoring op Schiphol van afgelopen april: Hoe een ‘stroomdipje van niets’ heel Schiphol plat heeft gelegd

Derde storing dit jaar

Het is de derde keer dit jaar dat Schiphol getroffen werd door een grote storing. Twee weken geleden leidden problemen in het communicatiesysteem ertoe dat het vliegverkeer circa een uur volledig platlag. De LVNL meldt dat de storing van maandag geen verband houdt met die van twee weken geleden. In april strandden duizenden passagiers op het vliegveld door een grote stroomstoring.