Man opgepakt voor dreigen met aanslag op Tweede Kamer

De 26-jarige verdachte zou hebben gedreigd met een aanslag op de organisator van de cartoonwedstrijd van de PVV of op het gebouw van de Tweede Kamer.

Het gebouw van de Tweede Kamer. Beeld ter illustratie.
Het gebouw van de Tweede Kamer. Beeld ter illustratie. Foto Jerry Lampen/ANP

De politie heeft dinsdag op station Den Haag Centraal een 26-jarige man opgepakt die zou hebben gedreigd met een aanslag op het Tweede Kamer-gebouw of de organisator van de Mohammed-cartoonwedstrijd van de PVV. Dat meldt het korps op zijn website.

Maandag kreeg de politie een melding binnen dat de verdachte op Facebook een filmpje had geplaatst waarin hij de dreigementen uitte. De volgende ochtend werd hij gearresteerd.

PVV-leider Geert Wilders is de organisator van de cartoonwedstrijd, maar de politie wil niet bevestigen dat de dreiging rechtstreeks tegen de politicus was gericht. Wilders zelf liet op Twitter weten dat hij dinsdagochtend door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op de hoogte is gebracht van het bestaan van het filmpje.

De verdachte zit in volledige beperkingen, wat inhoudt dat hij met niemand contact mag hebben behalve met zijn advocaat. Vrijdag moet hij voorkomen bij de rechter-commissaris. Wie de man is, moet de politie nog vaststellen. Ook het filmpje wordt nog onderzocht. De driehoek van politie, justitie en burgemeester is “vanwege de ernst van de dreiging” bij elkaar gekomen, laat de politie weten.

Woede in Pakistan

Wilders wil in november een cartoonwedstrijd organiseren met als thema de profeet Mohammed. Het evenement moet plaatsvinden in het Tweede Kamer-gebouw, in de streng bewaakte fractiekamer van de PVV. De winnaar van de wedstrijd krijgt van Wilders 8.700 euro.

In Pakistan, waar zo’n 200 miljoen moslims wonen, heerst grote woede over het evenement. Het Facebook-filmpje, te zien op de site van de NOS, toont een man die Urdu spreekt, één van de officiële talen van Pakistan. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag bij zijn Nederlandse collega Stef Blok geklaagd over de wedstrijd.