Recensie

Recensie Film

‘My Big Gay Italian Wedding’ is flauw en middelmatig

Komedie ‘My Big Gay Italian Wedding’ gaat over een uitgekauwd onderwerp: Paolo en Antonio willen trouwen maar de ouders van Antonio weten nog niet dat hun zoon op mannen valt.

Paolo en Antonio (Salvatore Esposito, links, en Cristiano Caccamo) willen trouwen in ‘My Big Gay Italian Wedding’.
Paolo en Antonio (Salvatore Esposito, links, en Cristiano Caccamo) willen trouwen in ‘My Big Gay Italian Wedding’.

Het Italiaanse stel Paolo en Antonio woont in Berlijn, ver weg van hun conservatieve ouders. Als Antonio zijn vriend vraagt met hem te trouwen en het huwelijk wil laten voltrekken in het pittoreske dorp waar Antonio vandaan komt, ontstaan er problemen. Zo heeft Antonio zijn ouders nooit verteld dat hij homo is. Bovendien willen hun huisgenoten mee, een behoorlijk neurotische vrouw en een suïcidale man die zich graag als vrouw verkleedt.

Eenmaal in Italië ontvouwt zich een verhaal dat bekend is: ouders schrikken van de geaardheid van hun zoon, draaien langzaam bij en organiseren een puik feest – al duurt het heel lang voordat pa om is. De rol van die vader is nogal vreemd, hij is een liberale burgemeester die met open armen vluchtelingen opneemt in het dorp, maar van zijn homoseksuele zoon gruwt hij.

Ook is de toon van My Big Gay Italian Wedding vrij kluchtig, vooral dankzij de nevenpersonages die nogal vreemde vogels zijn. En is het nog wel nodig dat dit soort overbekende verhalen wordt verteld? Ja, want in Italië blijkt het homohuwelijk nog een brug te ver, er is vooralsnog alleen een samenlevingscontract mogelijk. Dit is dus een film voor de goede zaak, jammer dat hij nogal flauw en middelmatig is.

Aangepast op 22 oktober 2018, 11.45u, om duidelijk te maken dat Antonio zijn vriend ten huwelijk vraagt, en zijn ouders nooit verteld heeft homo te zijn. In een eerdere versie stond dat verkeerd.