Jos B. werkt mee aan snelle uitlevering uit Spanje

Justitie Spanje zal de aangehouden verdachte Jos B. binnen enkele dagen uitleveren aan Nederland. B. werkt volgens de Spaanse rechter mee.

Jos B., de verdachte in de zaak van de moord in 1998 op de 11-jarige Nicky Verstappen, wordt binnen enkele dagen uitgeleverd aan Nederland. De Spaanse rechter heeft dat maandagmiddag besloten. Dat de uitlevering al zo snel kan plaatsvinden, komt doordat B. meewerkt. Als hij dat niet had gedaan, had de uitlevering zestig tot negentig dagen kunnen duren.

De 55-jarige B. werd zondag in het Spaanse Castellterçol opgepakt, dankzij een van de ruim 1.500 tips die de politie in de afgelopen dagen heeft ontvangen. De tips kwamen binnen na opsporingsberichten die justitie en politie hadden verspreid.

Survivalspecialist B. had spullen om te vissen en een boek over eetbare planten in zijn bezit, toen hij zondagmiddag door een speciale eenheid werd opgepakt op een heuvel bij de Noord-Spaanse plaats. Dat B. wist hoe hij in de natuur moest overleven was bekend. De grootschalige zoekactie naar de verdachte speelde zich dan ook af in alle Europese landen met dichte bossen, onder meer in Frankrijk, Spanje en Tsjechië. De zoekgeschiedenis op B.’s computer gaf daar aanleiding toe. Hij had gezocht naar rustige bosgebieden, in onder meer Spanje. Justitie was ervan overtuigd dat hij nog in leven was.

De getuige die uiteindelijk met de gouden tip over de verblijfplaats van B. kwam, had de verdachte herkend op een foto. Dat zijn tip van grote waarde zou kunnen zijn, werd de politie al snel duidelijk, zegt de Limburgse hoofdofficier van justitie Jan Eland. Van alle telefoontjes kreeg deze „meteen” prioriteit.

Jos B. werd al maanden gezocht. Hij was vorig jaar uit Nederland vertrokken en in Frankrijk gaan wonen. In de Vogezen hield hij zich bezig met bushcraft, hobbymatig langdurig overleven in de vrije natuur. Die kennis lijkt B. volgens de politie gebruikt te hebben om zich te onttrekken aan het DNA-onderzoek dat in Nederland werd gehouden.

Nicky Verstappen verdween in de zomer van 1998. Een dag na zijn verdwijning werd hij dood aangetroffen. Diezelfde dag dook B. voor het eerst op in het dossier: hij fietste ’s nachts vlakbij de vindplaats over de hei. Pas onlangs kon zijn DNA gematcht worden met sporen die gevonden werden op kleding van de jongen. Een groot aantal vragen over het onderzoek naar B. bleef maandag onbeantwoord. Bijvoorbeeld de vraag wat gedaan is met de informatie dat B. al eerder in aanraking was gekomen met justitie vanwege een zedenzaak uit 1985.

„U moet begrijpen dat wij ook vragen nog niet hebben beantwoord”, zei de Limburgse politiechef Ingrid Schäfer-Poels. De prioriteit lag bij het opsporen van B., en nu bij het naar Nederland halen van de verdachte.