Dieselauto’s maken minder kilometers, benzineauto’s juist meer

Mobiliteit

Nederlandse personenauto’s op diesel hebben in 2017 minder kilometers gereden dan in het jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In totaal reden Nederlandse personenauto’s vorig jaar net iets meer kilometers dan het jaar daarvoor. Dat terwijl het aantal gereden kilometers juist omlaag moet van het kabinet, om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Nederlanders reden vorig jaar bij elkaar 119,1 miljard kilometer, 0,4 procent meer dan in 2016. Dat heeft te maken met de economische groei, zegt een woordvoerder van het CBS. Met particuliere auto’s, goed voor 79 procent van het totaal, werden juist iets minder kilometers afgelegd.

Benzineauto’s, goed voor 63 procent, maakten 1 procent meer kilometers en elektrische auto’s legden 20 procent meer kilometers af dan een jaar eerder. Vervuilende dieselauto’s, goed voor 29 procent van het totaal aantal afgelegde kilometers, maakten 2 procent minder kilometers. Vooral bedrijfsdiesels maakten minder kilometers: ruim 3 procent dan het jaar ervoor. Steeds meer bedrijven stappen over op benzineauto’s, vorig jaar nam dat aandeel met ruim 10 procent toe.

Het aandeel nieuwe elektrische bedrijfsauto’s is teruggelopen naar 3,5 procent in 2017 in vergelijking met 15 procent twee jaar daarvoor. Dit komt doordat de bijtelling de voor alle plug-in hybrides begin vorig jaar verhoogd is naar 22 procent. Hierdoor zijn elektrische bedrijfsauto’s minder populair. (NRC)