Ajax waarschuwt supporters voor aanvallen in Kiev

De Amsterdamse voetbalclub heeft contact gehad met de Oekraïense autoriteiten en berichten ontvangen dat Ajacieden zijn aangevallen.

Ajax-supporters vieren de winst van hun club tegen Dinamo Kiev met 3-1.
Ajax-supporters vieren de winst van hun club tegen Dinamo Kiev met 3-1. Foto ANP Pro Shots

Ajax heeft zijn supporters dinsdag gewaarschuwd om voorzichtig te zijn in de Oekraïnse hoofdstad Kiev, waar de Amsterdamse voetbalclub het deze avond opneemt tegen Dinamo Kiev. Ajacieden zouden in Kiev zijn aangevallen door groepen Oekraïners, meldt de club via Twitter.

“Wees vanavond en morgen extra alert en voorzichtig in de binnenstad. Helaas ontvangen we berichten dat Ajacieden worden aangevallen”, schrijft de club. De club heeft overleg gehad met de lokale autoriteiten. Fans wordt geadviseerd om naar ‘Palais Ukraina’ (het Oekraïnapaleis) te gaan, waar de politie aanwezig is “om de veiligheid te waarborgen”. De politie begeleidt de supporters vanaf hier dinsdagavond naar het stadion.

Twitter avatar AjaxFancare Ajax Fancare Update vanuit Kiev: wees vanavond en morgen extra alert en voorzichtig in de binnenstad. Helaas ontvangen we berichten dat Ajacieden worden aangevallen. #dynaja

“Supporters die hier geen gebruik van maken, worden nogmaals geadviseerd om voorzichtig te doen en vanavond met de taxi naar het stadion te reizen”, schrijft de voetbalclub.

Vechtpartij

Ajax speelt dinsdagavond een belangrijke wedstrijd tegen Dinamo Kiev. Als Ajax wint is de Amsterdamse club door naar de Champions League. Vorige week wonnen de Amsterdammers de eerste wedstrijd thuis met 3-1.

Voetbalgeweld komt in Kiev wel vaker voor. Twee jaar geleden was er een massale vechtpartij waarbij tientallen mensen gewond raakten. Honderden fans van Dinamo Kiev en het Turkse Besiktas gingen met elkaar op de vuist, waarna zo’n tien mensen met steekwonden in het ziekenhuis behandeld moesten worden. Kort daarna waarschuwde de Europese voetbalbond UEFA voor het voetbalgeweld in de stad.