‘Elke keer als we komen, denken we: wauw, dit is van ons’

Buitenhuis Creatief directeur Nigel Barnes reisde vroeger de hele wereld over. Nu brengt hij al zijn vakanties door op één plek. „Zodra het vluchtschema online staat, boeken we voor een heel jaar.”

‘Ik werk veel, maak lange dagen. Op momenten dat ik bijna in slaap val maar niet in slaap mag vallen, denk ik aan mijn huis in Portugal, aan dat ik daar bijna naartoe mag”, zegt Nigel Barnes (49). Hij is creatief directeur van Pirate, een bureau dat mode- en lifestylemerken „helpt bij hun brand architecture en hun marketing”. Hij maakt de reclamecampagnes, website en het winkeldesign voor onder meer Lee, Pepe Jeans en Kings of Indigo, maar werkt ook voor het Moco Museum in Amsterdam, waar werk van Banksy te zien is.

In 2013 was hij „enigszins gestrest en overwerkt” en boekte hij samen met zijn vrouw Fiona Cullen, hoofd van de afdeling kledingontwerp bij Hema, een hotelletje in de Algarve. Geen hip gebeuren, „geen Ibiza”. Ze werden verliefd op de omgeving, op het authentieke en de aardige mensen die geen Engels spraken. Drie weken later, thuis, kreeg hij een mail van de bank dat de rente op zijn spaarrekening – „weer!” – werd verlaagd. „Mijn vrouw en ik dachten: dat spaargeld moeten we aan het werk zetten.”

Niet veel later waren ze eigenaar van een boerderijtje uit 1900. Het had tweeënhalf jaar te koop gestaan en de familie had net de prijs verlaagd waardoor het binnen hun budget paste. In 2014 renoveerden Barnes en Cullen het huis, het jaar erna de tuin.

Yoga op het dak

Zo’n acht keer per jaar gaan ze erheen. In de zomer blijven ze twee weken, in mei en september een week, en tussendoor een paar weekends. „We reisden vroeger de hele wereld over, nu is het geen vraag meer waar we op vakantie gaan. Zodra Transavia het vluchtschema online zet, boeken we voor een heel jaar.” Zomer, voorjaar en najaar op dezelfde plek doorbrengen – vroeger dacht hij: je bent gek! „Maar het is fantastisch. Elke keer als we komen, denken we: wauw, dit is van ons.”

Zijn vrouw begint de dag met yoga op het dak, Barnes neemt een duik in het zwembad. Dan samen ontbijten. „Dat kan rondom dit kleine huis op wel vijftien plekken .” Daarna gaat de muziek aan; Barnes maakte vijftien playlists met elk tien uur muziek „die bij de sfeer van het land en het huis past”.

Toen ze de boerderij kochten, lukte het niet om er wifi te krijgen, er was geen 4G-netwerk, restaurants en winkels hadden geen websites. „Dat is intussen veranderd, maar ik vind het hier nog steeds down to earth, vriendelijk. Er zijn geen clubs, geen chique auto’s, geen exclusieve restaurants. Het is vis voor 10 euro, vanochtend gevangen en met een glimlach op tafel gezet.”