Vier maanden voorwaardelijk voor doodsbedreiging Rutte

De man heeft de bedreigingen vorig jaar via e-mail gedaan. Naast voorwaardelijke celstraf geldt voor M. een proeftijd van drie jaar waarin hij onder meer moet meewerken aan een klinische behandeling.

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

Een 26-jarige man uit Apeldoorn is maandag in Zutphen veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf voor het bedreigen van premier Mark Rutte en een aantal andere politici. Stefan M. was dreigen met een terroristisch misdrijf en zware mishandeling ten laste gelegd.

De rechter oordeelde dat de bedreiging met terroristisch misdrijf niet is bewezen. Naast voorwaardelijke celstraf geldt voor M. een proeftijd van drie jaar waarin hij onder meer moet meewerken aan behandeling in een kliniek. Ook wordt hij ondergebracht in een instelling voor begeleid wonen.

M. deed de bedreigingen via e-mail, in de loop van augustus tot oktober vorig jaar. Hij wilde dat de kabinetsplannen om de Wajong-uitkering te korten niet zouden doorgaan en dreigde daarop met moord en mishandeling. Naast premier Rutte ontvingen ook fractievoorzitters Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU) e-mailbedreigingen, alsmede vier andere leden van de Tweede Kamer.

Meer strafbare bedreigingen in 2017

Tegen de man was een celstraf van 120 dagen geëist, waarvan 103 voorwaardelijk. Volgens een deskundige heeft de man psychische problemen en was hij verminderd toerekeningsvatbaar. Sinds november wordt hij behandeld in een kliniek. Tijdens zijn behandeling mocht hij “lange tijd” geen gebruikmaken van sociale media of e-mail, meldt het OM. Inmiddels is deze beperking weer opgeheven. Tijdens de verhoren heeft de Apeldoorner spijt betuigd, bleek in de rechtbank.

Sinds 2005 kent het Openbaar Ministerie een speciaal Team Bedreigde Politici (TBP). Het OM maakte maandag bekend dat in 2017 meer meldingen zijn gedaan van mogelijke bedreigingen dan het jaar ervoor. Het TBP ontving vorig jaar 331 meldingen, daarvan resulteerden er 90 in een veroordeling. In 2016 werden 239 meldingen gedaan, waarvan 65 als strafbaar zijn beoordeeld. Dit is een toename van 38 procent in één jaar in zowel het aantal meldingen als het aantal veroordelingen.

Volgens het OM heeft deze toename te maken met “het feit dat één politicus actiever is gaan melden”. Welke politicus dit is zegt de woordvoerder niet, uit privacyoverwegingen. Het aantal meldingen per jaar fluctueert. In 2015 kreeg het team 200 meldingen en volgden 92 veroordelingen.

Van de meldingen in 2017 worden op dit moment nog 31 zaken onderzocht. Dat het onderzoek nog niet is afgerond komt doordat veel bedreigingen worden gedaan via sociale media. Omdat bedrijven zoals Facebook, Instagram en Twitter zich in het buitenland bevinden moet de informatie via internationale rechtshulpverzoeken worden opgevraagd. Dit maakt het speurwerk “tijdrovend”, zegt het OM.