Vermiste verdachte Jos B. aangehouden in Spanje

Spanje De 55-jarige Jos B., hoofdverdachte van de moord op Nicky Verstappen in 1998, zit sinds zondagmiddag in een Spaanse cel.

Monument voor Nicky Verstappen
Monument voor Nicky Verstappen Foto Marcel van Hoorn/ANP

Jos B., de verdachte van de moord op Nicky Verstappen in 1998, is zondagmiddag aangehouden in Spanje. Dat meldde de politie zondagavond laat. De 55-jarige man is op dit moment gedetineerd in een politiecel. Het is de bedoeling dat Jos B. wordt overgeleverd aan Nederland, zo schrijft de politie in een persbericht.

De autoriteiten kwamen de verdachte op het spoor na een tip van een getuige, die hem had herkend aan de hand van een foto. Die was woensdag op een persconferentie door de politie verspreid. De afgelopen dagen kwamen meer dan duizend tips binnen over mogelijke verblijfplaatsen van verdachte Jos B. De opgetuigde tiplijn blijft voorlopig open, omdat de politie nog steeds hoopt aanvullende informatie te krijgen.

Jos B. werd aangehouden door de Spaanse politie, maar met hulp van de Nederlandse autoriteiten, aldus de politie in een persbericht. Hoofdofficier Jan Eland zal deze maandagochtend verdere toelichting geven op de aanhouding. Waar de arrestatie heeft plaatsgevonden, en waar Jos B. nu wordt vastgehouden, is door de politie niet bekend gemaakt. Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries is de verdachte in de omgeving van Barcelona opgepakt.

Jos B. wordt in deze zaak verdacht van drie misdrijven: moord of doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en een nog onbekend zedendelict. Het Openbaar Ministerie zegt die laatste verdenking uit onderzoeksbelang nog niet nader te willen toelichten.

Jos B. kwam afgelopen week als hoofdverdachte naar boven voor de jarenlang onopgeloste moord op de 11-jarige Nicky Verstappen. De reden was de uitslag van een grootschalig DNA-onderzoek dat in januari van dit jaar werd gehouden onder 20.000 mannen. Hun DNA werd vergeleken met DNA op de kleding van Nicky Verstappen. De politie sprak op de persconferentie woensdag van een „honderd procent match” met Jos B., waarna een grootschalige klopjacht werd geopend.

In 1985 kreeg Jos B. al twee maanden proeftijd opgelegd na ontucht met een tweetal tienjarige jongens. B. had voor zover bekend geen enkele connectie met Verstappen noch met diens woonplaats Heibloem. Zelf woonde Jos B. op het moment van de moord in het Limburgse Simpelveld. Jos B. bleek in oktober vorig jaar naar het buitenland te zijn vertrokken. Sinds afgelopen april ontbrak ieder spoor van B. Zijn familie gaf hem op als vermist. Jos B. werd voor het laatst gezien in de Franse Vogezen.