Trumpblog

VS stoppen hulpprogramma Pakistan

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw Trumpblog

We sluiten dit Trumpblog voor deze week. Voor het laatste nieuws rond het Amerikaanse presidentschap, lees ons nieuwe blog.

VS schorten deel van financiële steun aan Pakistan definitief op

De VS hebben een definitief besluit genomen om 300 miljoen dollar (258 miljoen euro) aan financiële hulp aan Pakistan stop te zetten. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de regering van president Trump doet Islamabad te weinig tegen militanten in het land, iets wat Pakistan zelf ontkent.

Trump kondigde eerder dit jaar in een boze tweet al aan dat de VS hun jaarlijkse financiële hulp van 1,1 miljard dollar aan Pakistan stop zouden zetten als het land niet meer actie zou gaan doen tegen islamitische extremisten. Trump zegt dat Islamabad opstandelingen toelaat die aan de kant van de Taliban vechten in Afghanistan, Pakistans buurland.

Volgens Reuters is het besluit om de 300 miljoen dollar aan hulp te staken eerder deze zomer genomen. De Amerikanen zagen te weinig vooruitgang. Eerder dit jaar is ook een programma ter waarde van 500 miljoen dollar opgeschort.

Peiling: bijna helft Amerikanen wil impeachment Trump

Bijna de helft van de Amerikanen wil dat hun Congres met de impeachment-procedure begint. Deze zou kunnen leiden tot het gedwongen aftreden van president Trump. Dat blijkt uit een peiling van de progressieve media The Washington Post en ABC News. 46 procent van de Amerikanen vindt impeachment op dit moment niet nodig.

Ruim eenderde van de respondenten steunt Trump nog, terwijl zes op de tien vindt dat hij niet goed functioneert als president. Van de respondenten zei 33 procent zichzelf als Democraat te zien en 25 procent als Republikein.

Congresverkiezingen

Het zijn resultaten die de Republikeinen niet zullen bevallen, zo kort voor de tussentijdse Congresverkiezingen van begin november. Dan zal blijken of de Democraten de overhand krijgen in het Huis van Afgevaardigden.

De dreiging van impeachment wordt de afgelopen tijd door Republikeinen gebruikt om stemmers te mobiliseren voor de Congresverkiezingen. In onder andere tweets en interviews waarschuwen zij dat als er een Democratische meerderheid komt in het Huis ze zullen proberen Trump af te zetten.

Lees ook: Impeachment? Nu liever niet

Mueller-onderzoek

Uit de peiling van the Washington Post en ABC News bleek eveneens dat de meerderheid van de Amerikanen het onderzoek steunt van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van de VS en samenwerking tussen Trumps campagneteam en Moskou. Ook vindt een meerderheid dat de president Jeff Sessions - als minister van Justitie eindverantwoordelijke voor het onderzoek - niet moet ontslaan.

De peiling werd deze week gehouden, kort nadat Trumps ex-campagneleider Paul Manafort en Trumps voormalige advocaat Micahel Cohen schuldig werden bevonden aan fraude. Cohen verklaarde daarnaast dat hij in opdracht van Trump betalingen organiseerde “met als voornaamste doel het beïnvloeden van de verkiezingen”. De “veronderstelde affaires” van Trump moesten geheim blijven, zei hij verwijzend naar zwijggeld betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

Een anti-Trumpdemonstrant in Charleston in de Amerikaanse staat West Virginia. Foto Lexi Browning/Reuters

Opnieuw schuldige rondom oud-campagneleider Trump

Een Amerikaanse zakenman met banden met Paul Manafort heeft vrijdag toegegeven dat hij zich in de VS onterecht niet registreerde als lobbyist voor de Oekraïense pro-Kremlin partij Oppositieblok. Dat meldt persbureau Reuters.

Het gaat om Samuel Patten, die tussen 2014 en 2018 contact had met Amerikaanse politici en media zonder dat hij te boek stond als ‘buitenlandse agent’, een verplichting volgens de Foreign Agents Registration Act (FARA). Daar staat een maximale straf van vijf jaar cel op.

Konstantin Kilimnik

De 47-jarige Patten is een zakenpartner van Konstantin Kilimnik, een Russische consultant die is aangeklaagd door Robert Mueller. Speciaal aanklager Mueller onderzoekt de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de mogelijke samenwerking tussen het campagneteam van Trump en Moskou.

De Russische Kilimnik werkt op zijn beurt al langdurig samen met Paul Manafort, de oud-campagneleider van president Trump die vorige week schuldig werd bevonden aan onder meer fraude.

Lees ook: Onder het vergrootglas van Mueller: wie is wie?

Paul Manafort

Kilimnik en Manafort zijn in juni samen aangeklaagd omdat zij geprobeerd zouden hebben getuigen te beïnvloeden. Manafort zal voor die zaak de komende maand moeten voorkomen. Hij is eveneens aangeklaagd voor witwassen en het overtreden van de FARA-regels rondom zijn lobbywerk in Oekraïne. Het was Manafort die de naam bedacht voor de partij Oppositieblok, die als een doorstart wordt gezien van de pro-Russische partij van ex-president Viktor Janoekovitsj.

De zaak rondom Samuel Patten maakt geen deel uit van het Mueller-onderzoek, maar werd wel gestart na een tip uit het team van de speciaal aanklager. Ook zat vrijdag dezelfde rechter de zaak voor die Manaforts aankomende rechtszaak zal leiden.

Samuel Patten is een zakenpartner van de hier afgebeelde Paul Manafort, ex-campagneleider van Trump. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Trump dreigt met vertrek uit WTO

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdagavond gedreigd Amerika terug te trekken uit de Wereldhandelsorganisatie, de WTO, die toeziet op de naleving van afspraken over de handel tussen landen.

In een interview met persbureau Bloomberg noemde Trump de oprichting van de WTO „de slechtste handelsovereenkomst ooit”. De Amerikaanse president zei dat Amerika zich zou terugtrekken als de WTO niet „verandert”. Trump uitte eerder kritiek op de WTO omdat Amerika lang niet alle handelstwisten wint die voor de WTO worden gebracht. De president is van mening dat de WTO inbreuk maakt op de Amerikaanse soevereiniteit. Dreigen met terugtrekken deed Trump niet eerder.

NAFTA

Het verbeteren van handelsverdragen is een speerpunt van Trumps beleid. Het dreigement richting de WTO komt aan de vooravond van een waarschijnlijke herziening van de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst NAFTA, een vrijhandelszone tussen de VS, Mexico en Canada waar Trump zich eerder bijzonder kritisch over uitliet.

Maandag nodigde Trump journalisten uit in de Oval Office om een telefoongesprek met zijn Mexicaanse ambtsgenoot Enrique Peña Nieto bij te wonen. Aanvankelijk lukte het Trump niet zijn eigen telefoon op speakerstand te zetten, eenmaal verbonden bleek dat Mexico en de VS overeenstemming hadden bereikt over nieuwe handelsvoorwaarden wat betreft auto-importen.

Zo werd onder meer afgesproken dat zeker 40 procent van een auto gemaakt moet worden door arbeiders die minimaal 16 dollar per uur verdienen, het dubbele van wat in Mexico betaald wordt.

'Dicht bij een deal'

Die deal zou de VS graag ook met Canada en dus in volledig NAFTA-verband sluiten. Na weken van kritiek richting Canada klonk Trump donderdag opvallend optimistisch. Hij zei dat de partijen "dicht bij een deal" zijn. Deze vrijdag zou de deadline daarvoor verlopen.

Naar verluidt is het belangrijkste knelpunt het mechanisme om handelsgeschillen te beslechten. De VS wil af van onafhankelijke tribunalen, Canada eist juist dat die blijven bestaan. Als er vrijdag tot een principe-akkoord wordt gekomen, wordt de deadline gehaald om het het Amerikaanse Congres voor het eind van de maand in te lichten.

Trump dreigt opnieuw met ingrijpen bij Mueller-onderzoek

Donald Trump heeft donderdag opnieuw gedreigd met ingrijpen met bij het Mueller-onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Het wordt tijd dat het ministerie van Justitie en de FBI “eens aan het werk gaan en het juiste doen", zei de president volgens persbureau Reuters bij een rally in de staat Indiana. "Anders ga ik me ermee bemoeien."

Trump heeft al meerdere keren een beroep gedaan op zijn minister van Justitie Jeff Sessions om in te grijpen. Die zou dan druk moeten uitoefenen op onderminister Rod Rosentein, die gaat over de aanstelling van Mueller. Sessions heeft zichzelf verschoond van die taak vanwege zijn eigen contacten met de Russische ambassadeur Sergej Kislyak in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Vorige week zei Trump al op Twitter, over onder meer het Rusland-onderzoek: "Kom op Jeff, je kunt het, het land wacht op je!" Sessions, die dit soort oproepen over het algemeen voorbij laat gaan, reageerde toen wel. "Het ministerie van Justitie zal niet op een incorrecte manier worden beïnvloed door politieke motieven." Daarop liet Trump weten: "Jeff, dat is FANTASTISCH, precies wat iedereen wil, dus onderzoek corruptie aan 'de andere kant' [de Democraten, red.] inclusief verwijderde emails, leugens en lekken door Comey, conflicterende belangen bij Mueller, McCabe, Strzok, Page, Ohr..."

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....FISA abuse, Christopher Steele & his phony and corrupt Dossier, the Clinton Foundation, illegal surveillance of Trump Campaign, Russian collusion by Dems - and so much more. Open up the papers & documents without redaction? Come on Jeff, you can do it, the country is waiting!

 

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump “Department of Justice will not be improperly influenced by political considerations.” Jeff, this is GREAT, what everyone wants, so look into all of the corruption on the “other side” including deleted Emails, Comey lies & leaks, Mueller conflicts, McCabe, Strzok, Page, Ohr......

Trump vreest mogelijk dat Mueller steeds dichterbij komt nu de speciaal onderzoeker met succes oud-campagneleider Paul Manafort heeft vervolgd voor onder meer fraude. Critici stellen dat Mueller mogelijk Trumps betrokkenheid bij de Russische inmenging kan aantonen. De president zou zich daarmee de verkiezingsuitslag rechtstreeks hebben beïnvloed. Dat kan leiden tot een impeachment van de president.

Ook liet zijn oud-huisadvocaat Michael Cohen weten schuld te bekennen, na verdenkingen van onder meer bank- en belastingfraude. Zo'n schuldbekentenis kan mogelijk leiden tot strafvermindering, een beproefde tactiek van Mueller: eerst worden mensen uit de entourage van Trump aangeklaagd voor criminele delicten waarna ze met strafvermindering in het vooruitzicht worden verleid tot het meewerken aan het Rusland-onderzoek.

Bekijk hier de gehele rally in Indiana:

Thank you Indiana, I love you!https://t.co/To6s9ViMj1

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 31, 2018

Opinie: Buiten de schijnwerpers plundert Trump publiek bezit

Trump werd president met de belofte vergeten Amerikanen te helpen. In werkelijkheid maakt hij het land armer, vervuilder en corrupter, schrijft Edward Luce in een opinieartikel in NRC.

"Kinderen houden het meest van het circusnummer dat eigenlijk bedoeld is om ze af te leiden. Als de clown opkomt, hebben ze nergens anders oog meer voor. Ze hebben amper in de gaten wat er op de achtergrond wordt veranderd."

Als voorbeeld van de schimmige figuren die door het circusnummer van Trump op de achtergrond blijven, haalt Luce Betsy DeVos aan, Trumps minister van Onderwijs. Zij heeft de regel geschrapt dat commerciële colleges moeten aantonen dat hun studenten later banen hebben gevonden die de torenhoge schuld die ze zijn aangegaan rechtvaardigen. Volgens de oude regel raken colleges die in gebreke blijven hun jaarlijkse subsidies kwijt.

Lees het volledige opinieartikel: Buiten de schijnwerpers plundert Trump publiek bezit

Advocaat Don McGahn verlaat Witte Huis

Don McGahn, advocaat van het Witte Huis, zit achter president Trump tijdens een kabinetsvergadering in Washington in juni. Foto Jonathan Ernst / Reuters

Don McGahn, advocaat van het Witte Huis en juridisch topadviseur van president Donald Trump, verlaat dit najaar zijn post. Dat heeft Trump donderdag laten weten.

Het vertrek van McGahn, een sleutelfiguur bij contacten tussen het Witte Huis en het Ruslandonderzoek van de speciale aanklager Robert Mueller, maakt deel uit van een gestage exodus van topadviseurs bij de rumoerige regering-Trump.

De 50-jarige McGahn had een belangrijke rol bij de benoemingen van conservatieve rechters door de president, met name die van opperrechter Neil Gorsuch in 2017 en de voordracht van Brett Kavanaugh voor het Hooggerechtshof, deze zomer. Hij blijft aan totdat de benoeming van Kavanaugh wordt bekrachtigd door de Senaat, naar verwachting dit najaar.

De aankondiging van zijn vertrek volgt op de recente onthulling dat McGahn, die ook optrad als advocaat van de campagne van Trump, heeft meegewerkt aan het onderzoek van Mueller. Hij is drie maal verhoord door de speciale aanklager, die onderzoek doet naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en mogelijke betrokkenheid daarbij van de campagne van Trump.

Vergeleken met John Dean

Volgens Amerikaanse media vreesde McGahn dat Trump hem de schuld zou toeschuiven van mogelijke beschuldigingen van belemmering van de rechtsgang door de speciale aanklager. Na berichtgeving in The New York Times over zijn langdurige verhoren werd McGahn vergeleken met zijn verre voorganger John Dean. De toenmalige White House Counsel Dean keerde zich tegen president Richard Nixon, een cruciaal moment bij het Watergate-schandaal.

Trump zei echter dat hij van de gesprekken afwist en er toestemming voor had gegeven. McGahn had eerder gedreigd met aftreden als Trump zou blijven pleiten voor het ontslag van Mueller, die volgens de president een "heksenjacht" voert.

De president prees McGahn op Twitter als "echt een hele goede vent" die zijn werk "uitstekend" heeft gedaan. "Ik heb lang met Don samengewerkt en stel zijn dienst oprecht op prijs", schreef hij.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump White House Counsel Don McGahn will be leaving his position in the fall, shortly after the confirmation (hopefully) of Judge Brett Kavanaugh to the United States Supreme Court. I have worked with Don for a long time and truly appreciate his service!

Ook speelde McGahn een belangrijke rol bij de ontmanteling van regels uit het tijdperk van Trumps voorganger, Barack Obama.

Onder eerdere topmedewerkers van het Witte Huis die het veld hebben geruimd zijn Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn, stafchef Reince Priebus, topstrateeg Steve Bannon, communicatiemedewerkster Omarosa Manigault Newman, en economisch topadviseur Gary Cohn.

Trump: mails Clinton werden gehackt door China

China zou de mailserver van Hillary Clinton gehackt hebben, en als het aan President Trump ligt gaan zijn inlichtingendiensten daarmee verder in hun onderzoek. Dit tweette de president dinsdagavond (lokale tijd) over de hack, waar de FBI onderzoek naar doet:

Hillary Clinton’s Emails, many of which are Classified Information, got hacked by China. Next move better be by the FBI & DOJ or, after all of their other missteps (Comey, McCabe, Strzok, Page, Ohr, FISA, Dirty Dossier etc.), their credibility will be forever gone!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 29, 2018

Tot nu toe worden Russische hackers in verband gebracht met het hacken van het bestuur van de Democratische Partij en van Clinton zelf. Trump zou geweten hebben van een ontmoeting met Russische vertegenwoordigers, die zijn team tijdens de verkiezingscampagne gevoelige informatie aanboden over Clinton. Vorige maand werd bekend dat de VS twaalf Russische inlichtingenofficieren hiervoor vervolgt.

Trump probeert ondertussen de aandacht op het onderzoek naar Clinton te vestigen. In haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken maakte ze gebruik van een privé-server, waardoor geheim mailverkeer niet versleuteld werd. Trump stelt dat de FBI het onderzoek naar de mails van Clinton bewust halfslachtig uitvoert. Afgelopen weekend liet Trump via Twitter weten dat hij "misschien maar eens moet ingrijpen."

De tweets volgen na een turbulente week voor het Witte Huis, waarin Trumps voormalige advocaat Michael Cohen bekende dat in opdracht van Trump uit campagnefondsen zwijggeld is betaald aan twee vrouwen die seks met hem gehad zouden hebben. Ook voormalig campagneleider Paul Manafort werd schuldig bevonden aan belastingfraude. Trump noemt de onderzoeken tegen zijn (voormalige) entourage een manier om hem te dwarsbomen, en vindt dat er meer gedaan moet worden aan het onderzoek naar Clinton.

Lees de analyse van correspondent Bas Blokker: een rampdag voor Trump - en het Amerikaanse presidentschap

Witte Huis 'onderzoekt' of Google alleen negatief Trumpnieuws laat zien

Het Witte Huis wil "onderzoeken" of Google bewust negatief nieuws over president Trump laat zien. Dat schrijft persbureau Reuters maandag. Eerder op de dag beschuldigde de president de zoekgigant er van "bevooroordeeld" te zijn bij het tonen van zoekresultaten aan gebruikers. Ook zei Trump dat hij "er iets mee gaat doen".

Politiek adviseur en directeur van de Nationale Economische Raad van de VS, Larry Kudlow, reageerde later op de dag op Trumps woorden door te zeggen dat er een onderzoek zal komen. Wat hij daar precies mee bedoelde bleef onduidelijk.

'Fake media'

De president stelde op Twitter dat Google alleen zoekresultaten van "fake media" zou laten zien wanneer gebruikers zijn naam opzoeken. Hij doelde daarmee onder andere op zender CNN, die al vaker doelwit werd van Trumps beschuldigingen. De zoekresultaten die Google wel laat zien, zouden volgens de president afkomstig zijn van "linkse" media, een praktijk die hij als "zeer gevaarlijk" bestempelde. Conservatieve stemmen zouden bewust worden "stilgehouden".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Google search results for “Trump News” shows only the viewing/reporting of Fake News Media. In other words, they have it RIGGED, for me & others, so that almost all stories & news is BAD. Fake CNN is prominent. Republican/Conservative & Fair Media is shut out. Illegal? 96% of....

Ook Facebook en Twitter kregen kritiek:

"Google, Twitter en Facebook begeven zich op heel glad ijs en ze moeten echt gaan oppassen. Wat ze doen is niet eerlijk naar een groot deel van de Amerikanen."

Trump haalde afgelopen week al vaker uit naar technologiebedrijven; zo moest ook onlinewinkelier Amazon het ontgelden. De webgigant zou funest zijn voor kleine bedrijven. In een verklaring stelde Google dinsdag dat de zoekmachine "niet politiek bevooroordeeld" is en dat zoekresultaten niet worden gerangschikt om "politiek sentiment te manipuleren".

Congreslid Ted Lieu van de Democraten waarschuwde dat rechters direct zullen ingrijpen wanneer de regering een poging doet om algoritmes van bedrijven te beïnvloeden.

Kritiek op vol gehesen vlag na dood McCain

Na forse kritiek op sociale media is de vlag op het Witte Huis maandag opnieuw halfstok gehangen, nadat deze uren eerder vol was gehesen. De vlag ging zaterdag halfstok ter nagedachtenis aan de 81-jarige Republikeinse senator John McCain die afgelopen weekend overleed.

Het Amerikaanse vlaggenprotocol schrijft voor dat er halfstok mag worden gevlagd op de sterfdag van een Congreslid plus de daaropvolgende dag. Maar een uitzondering kan worden gemaakt voor prominente Amerikaanse burgers.

Lees ook: John McCain: veteraan van een nobeler conservatisme

Volgens The Wall Street Journal heeft het Witte Huis de vlaginstructie keurig opgevolgd. Desondanks kwam er veel kritiek van voornamelijk de Republikeinse partij; het besluit om de vlag na een dag weer vol te hijsen, werd door gouverneur van Ohio John Kasich zelfs "schandelijk" genoemd.

In een verklaring van het Witte Huis zegt president Trump het besluit maandag te hebben teruggedraaid. Ook schrijft hij "veel respect" voor de senator te hebben vanwege zijn staat van dienst, ondanks "meningsverschillen op het gebied van beleid en politiek".

Over McCains bureau in de Senaat is een zwarte doek gedrapeerd, schrijft persbureau AP. De begrafenis vindt zondag plaats.

'Trump wilde geen eervolle verklaring na overlijden McCain uit laten gaan'

President Donald Trump wilde geen eervolle verklaring laten uitgaan vanuit het Witte Huis om de overleden senator John McCain te prijzen, schrijft The Washington Post op maandag.

Medewerkers van de president in het Witte Huis adviseerden Trump om een dergelijke verklaring uit te laten gaan, wat gebruikelijk is als een prominent politicus overlijdt. In de verklaring zou McCain geprezen worden als held voor zijn militaire carrière en zijn verdiensten als senator. Trump koos er echter voor om zaterdagavond een tweet te versturen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump My deepest sympathies and respect go out to the family of Senator John McCain. Our hearts and prayers are with you!

Trump en de Republikeinse senator uit Arizona hadden een lange vete. Zo noemde Trump in 2015 McCain geen oorlogsheld: “Ik hou meer van mensen die geen krijgsgevangene waren.” McCain zat tussen 1967 en 1973 vast in Vietnam, nadat zijn bommenwerper boven vijandelijk gebied werd neergeschoten.

McCain overleed zaterdag op 81-jarige leeftijd aan een hersentumor. Hij wordt volgend weekend begraven. Onder meer voormalig vicepresident Joe Biden spreekt en verwacht wordt dat oud-presidenten Obama en Bush aanwezig zullen zijn en gaan spreken. De familie van McCain heeft Trump verzocht niet te komen. Vicepresident Mike Pence wordt wel verwacht.

John McCain (1936-2018)Veteraan van een nobeler conservatisme

Nieuw Trumpblog

Welkom in het nieuwe Trumpblog. Voor het nieuws rond het Amerikaanse presidentschap van vorige week, lees ons vorige blog terug.

Trumpblog: Bezoek Pompeo aan Noord-Korea gaat toch niet door.