Tip leidt tot aanhouding Jos B.

Zaak-Nicky Verstappen De 55-jarige verdachte verbleef op een heuvel in Spanje. Een getuige herkende hem van de foto die de politie had verspreid.

Jos B. wordt gearresteerd door een speciale eenheid van de Spaanse politie.
Jos B. wordt gearresteerd door een speciale eenheid van de Spaanse politie. Foto Nationale Politie Spanje

Jos B. had spullen om te vissen en een boek over eetbare planten in zijn bezit, toen hij zondagmiddag door speciale eenheden werd opgepakt op een heuvel in Spanje.

De 55-jarige verdachte in de zaak van de 11-jarige Nicky Verstappen die in 1998 dood werd gevonden, werd aangehouden dankzij een van de ruim 1.500 tips die de politie in de afgelopen dagen heeft ontvangen. De tips kwamen binnen na opsporingsberichten die justitie en politie hadden verspreid.

Dat B. wist hoe hij in de natuur moest overleven was bekend. In de grootschalige zoekactie naar de hoofdverdachte in de zaak-Nicky Verstappen werd dan ook gezocht in alle Europese landen met dichte bossen, onder meer in Frankrijk, Spanje en Tsjechië. De zoekgeschiedenis op zijn computer gaf daar dan ook aanleiding toe. Hij had gezocht naar rustige bosgebieden, onder meer in het land waar hij uiteindelijk werd gepakt. Justitie was ervan overtuigd dat hij nog in leven moest zijn.

De getuige die uiteindelijk met de gouden tip over de verblijfplaats van B. kwam, had de verdachte herkend op een foto. Dat zijn tip wel eens van grote waarde kon blijken, werd de politie al snel duidelijk, zegt de Limburgse hoofdofficier van justitie Jan Eland. Van alle telefoontjes kreeg deze „meteen” prioriteit.

Lees ook: Politie komt met meer details over de aanhouding van Jos B.

Uitleveringsprocedure

Jos B. werd al maanden gezocht. Hij was vorig jaar uit Nederland vertrokken en in Frankrijk gaan wonen. In de Vogezen hield hij zich bezig met bushcraft, hobbymatig langdurig overleven in de vrije natuur. Echter, die kennis lijkt B. volgens de politie gebruikt te hebben om zich te onttrekken aan het onderzoek.

Het OM wil B. nu graag naar Nederland halen. De procedure voor uitlevering is met spoed in gang gezet, aldus Eland. Normaal gesproken duurt uitlevering van een verdachte binnen de EU zo’n zestig tot negentig dagen. Maar als alles voorspoedig verloopt, komt hij mogelijk deze week nog naar Nederland. De Spaanse rechter moet daarvoor eerst vaststellen dat de opsporing en aanhouding van de verdachte volgens de regels is verlopen. De eerste voorgeleiding zou mogelijk maandag al plaatsvinden.

Nicky Verstappen verdween in de zomer van 1998. Een dag na zijn verdwijning werd hij dood aangetroffen. Diezelfde dag dook B. voor het eerst op in het dossier: hij fietste ‘s nachts vlakbij de vindplaats over de hei. Toch zou pas twee decennia later zijn DNA gematcht worden met sporen die gevonden werden op kleding van de jongen. Een groot aantal vragen over het onderzoek naar B. bleef maandag onbeantwoord. Bijvoorbeeld de vraag wat gedaan is met de informatie dat B. al eerder in aanraking was gekomen met justitie vanwege een zedenzaak uit 1985.

„U moet begrijpen dat wij ook vragen nog niet hebben beantwoord”, zei de Limburgse politiechef Ingrid Schäfer-Poels. De prioriteit lag bij het opsporen van B., en nu bij het naar Nederland halen van de verdachte.