Dompel jezelf als een Est onder in het hippe Tallinn

Reizen Toe aan een korte vakantie? NRC tipt steden en leert je daar te leven als een local. Deze keer: Tallinn.

Modern met de rauwe sfeer van het verleden

Estland, de kleinste en noordelijkste van de drie Baltische staten, viert dit jaar honderd jaar onafhankelijkheid. Best gek, als je bedenkt dat het land sinds 1918 zo’n beetje de helft van de tijd werd overheerst door Rusland. Esten zien zichzelf niet graag als Oost-Europeanen. Liever richten ze hun blik op de Scandinavische buurlanden, zeker na de échte onafhankelijkheid in 1991. Vooral in hoofdstad Tallinn is dat goed zichtbaar. De compacte stad aan zee is hip, modern en digitaal trendsettend; bijna overal is gratis wifi en ze hebben er Skype uitgevonden. Wat Tallinn bijzonder maakt is de manier waarop de heldere, moderne Scandinavische uitstraling gemixt wordt met de rauwe sfeer van het verleden. Trendy designwinkels en restaurantjes met vegetarisch eten en raw food floreren naast grijze Sovjet-gebouwen en markten waarop dikke, huidkleurige panty’s uit de jaren zestig nog in de oude verpakking worden aangeboden.

Veel vis en veel wild

Natuurlijk kan je voor een traditionele Estse maaltijd – ossentong, bloedworst met aardappelen, varkensvlees, roggebrood – naar een van de vele restaurants rond Raekoja Plats, het centrale plein in het middeleeuwse, ommuurde centrum Vanalinn. Hier komen ook de meeste toeristen, onder wie veel Finnen, voor wie de alcohol ondanks recente accijnsverhogingen nog steeds een stuk goedkoper is dan in eigen land. Ga liever naar de restaurantjes waar de afgelopen jaren gekookt wordt in de geest van de nieuwe Nordic Cuisine. Met een ligging aan zee en in een land waar meer dan de helft van het oppervlak bestaat uit bos betekent dat veel vis, veel wild, paddenstoelen en lokale groenten en fruit. Aanraders zijn Leib Restoran (Uus 31), Kaks Kokka (Mere puiestee 6E) en de vega-restaurants Vegan Restoran V (Rataskaevu 12) en Nop (J. Köleri 1), waar ze ook een winkeltje hebben met lokale producten.

Meer dan duizend eilandjes

Esten gaan in hun vrije tijd graag de stad uit om te wandelen, te fietsen of te kanoën – het land heeft bijna 4.000 kilometer kustlijn en meer dan 1.000 eilandjes. Tallinn zelf biedt echter ook voldoende lucht. Met circa 450.000 inwoners, een derde van de bevolking van Estland, is het geen grote stad. Maak op zaterdag een strandwandeling langs de Finse Golf vanaf de Kalaturg vismarkt (Kalaranna tn 1) naar het Maritiem Museum (Vesilennuki 1) of bezoek in het weekend het strand bij het Stroomi Park. Zondag flaneer je met jonge gezinnen door het centraal gelegen Kadriorg Park, waar tsaar Peter de Grote in 1718 een barok paleis liet bouwen voor zijn echtgenote Catharina. Loop daar even naar binnen om de collectie 17de-eeuwse West-Europese en Russische schilders te bewonderen of wandel door naar het Kumu-museum voor moderne kunst, een stukje verderop in het park.

Hippe plekken in oude vissershuisjes

Vanuit het historische centum loop je in zo’n 15 minuten naar Kalamaja, een wijk vol houten vissershuizen, nu een van de hipste plekken van de stad. Vlak naast het centrale treinstation van Tallinn ligt de Balti Jaam Markt, waar je veel Russisch hoort – zo’n 40 procent van de bevolking van Tallinn is van Russische afkomst. Je koopt er fruit, vlees en vis, maar ook spullen uit de Sovjettijd, zoals uniformen, speldjes en medailles. Esten eten hier versbereide taart bij Toormoor. Verderop zit een van de spannendste plekken van de stad: Telliskivi Loomelinnak. In oude fabrieksgebouwen en treinwagons zitten nu restaurants, galeries en designwinkels. Hier zijn voldoende lekkere restaurantjes, maar het loont om een paar minuten door te wandelen naar Ülo (Kopli 16), waar ze voornamelijk vegetarische en veganistische gerechten serveren.

Jonge, Estse designers

Net als buurlanden Noorwegen en Zweden heeft Estland een goede naam op designgebied. Echt grote namen hebben ze hier (nog) niet, maar wel veel lokale ontwerpers, vooral dankzij de kunstacademie. Het aantal designwinkels in Tallin is zeker voor zo’n kleine stad indrukwekkend. Bij Les Petites (Telliskivi 60a) vind je kleding, accessoires en sieraden van zo’n tachtig ontwerpers. De Tali Concept Store (Kotzebue 33) biedt jonge Estse designers, een aantal kakelvers van de academie, een plek om hun spullen te verkopen. Op straat wordt die hippe designkleding, zeker in de lange, koude winter, onder dikke kleding verborgen. Gefietst wordt er nauwelijks – waarom zouden ze ook: het openbaar vervoer is voor alle inwoners gratis.