Russische oppositieleider Navalny blijft dertig dagen vastzitten

De criticaster van president Poetin kan daardoor volgende week zondag niet meedoen aan een grote demonstratie tegen pensioenhervormingen. Dat gebeurt volgens Navalny doelbewust.

Navalny komt aan bij de rechtbank in Moskou.
Navalny komt aan bij de rechtbank in Moskou. Foto Reuters/Maxim Shemetov

De rechtbank in Moskou heeft de Russische oppositieleider Alexei Navalny maandagmiddag veroordeeld tot een celstraf van dertig dagen, meldt Reuters. Navalny werd afgelopen zaterdag opnieuw gearresteerd vanwege een deelname aan een demonstratie tegen het Russische regeringsbeleid op 28 januari van dit jaar.

Lees ook: Russische man geniet straks 1,5 jaar van pensioen

Door zijn veroordeling kan de oppositieleider niet deelnemen aan een demonstratie tegen pensioenhervormingen die staat gepland voor 9 september. Voor deze demonstratie heeft Navalny Russen in het hele land opgeroepen om de straat op te gaan, om te protesteren tegen een verhoging van de pensioenleeftijd. President Poetin wil dat Russische mannen niet op hun 60ste maar pas op hun 65ste stoppen met werken. De pensioenleeftijd voor vrouwen gaat als het aan hem ligt van 55 naar 63 jaar.

‘Doelbewust gewacht’

Navalny is ervan overtuigd dat de autoriteiten doelbewust maanden hebben gewacht met de uitspraak, met als gevolg dat hij de pensioendemonstratie mist, zo liet hij maandag weten aan de rechtbank. Navalny mocht afgelopen maart niet deelnemen aan de Russische presidentsverkiezingen vanwege eerdere gerechtelijke veroordelingen.

De 42-jarige leider van de politieke partij Rusland van de Toekomst geldt als een van de belangrijkste Russische critici van Poetin. Afgelopen januari werd er een inval gedaan bij zijn hoofdkantoor in Moskou. Ook toen werd Navalny kortstondig vastgezet. Dat gebeurde opnieuw in mei, toen hij samen met 1500 demonstranten werd gearresteerd bij een anti-Poetindemonstratie.

NRC-correspondent Steven Derix sprak in het voorjaar van 2016 uitgebreid met Navalny. Lees hier het hele interview.