Politie zoekt Nederlanders vanwege schietpartij Spa

België Een politieagent werd dit weekend doodgeschoten in het Belgische Spa. Zondag is een Nederlandse verdachte gearresteerd.

De politie in België zoekt nog naar Nederlanders die betrokken zouden zijn geweest bij een schietpartij in het Belgische Spa waarbij een 38-jarige politieagent om het leven is gekomen. Zondag pakte de politie een Nederlandse man op, liet het parket in Luik weten.

De schietpartij vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag. Volgens de Belgische krant De Standaard zouden drie Nederlanders geweigerd zijn bij een café in Spa, waar dit weekend de Formule 1 werd gereden. De Nederlanders waren volgens de krant onder invloed van verdovende middelen en er ontstond ruzie.

Een van hen zou een wapen hebben getrokken waarna de politie werd gebeld. De drie vertrokken in een taxi, maar werden aangehouden door de politie. Hierna werd vanuit de auto het vuur geopend op de politieagenten. De 38-jarige agent kwam hierbij om het leven.

De Nederlanders sloegen op de vlucht en de politie begon een klopjacht. Zondagochtend werd Yvo T. opgepakt en verhoord. Volgens het parket moest het verhoor „abrupt” worden beëindigd en wordt het maandag voortgezet. Volgens De Standaard zou hij meermaals in slaap zijn gevallen tijdens het verhoor. Hij zou nog onder invloed zijn geweest van verdovende middelen. Het is niet duidelijk of de politie vermoedt dat T. de schutter is.

Twee getuigen

Ook zoekt de politie nog „twee zeer belangrijke getuigen” die samen met de Nederlanders in de taxi zouden hebben gezeten ten tijde van de schietpartij. De twee zaten al in de taxi voordat de Nederlanders instapten, laat de politie weten in een opsporingsbericht. De politie vraagt de twee „met aandrang” zich te melden. Ook de bestuurder van de taxi is verhoord. Volgens de politie had hij niets met de schietpartij te maken.

Derde dode agent

Het is de derde keer dit jaar dat in België een politieagent wordt gedood. De politievakbond NSPV maakt zich zorgen: „Stop met dat gepamper en pak geweld tegen de politie keihard aan.” Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) liet zondag weten „sprakeloos” te zijn. „Diep respect voor deze agent, een moedig mens, zoals alle politiemensen die altijd die stap naar voren zetten.”

De Belgische minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) spreekt over een „dramatisch voorval” en roept op tot de „strengst mogelijke bestraffing van geweld tegen politie”.

Het was dit weekend druk in Spa. De Grand Prix van België trok veel bezoekers, onder wie veel Nederlanders.

Volgens De Standaard zouden de drie Nederlanders op een camping naast het F1-circuit zijn geweest voordat ze het café wilden bezoeken.