Zaak-Nicky Verstappen

Teruglezen: Jos B. binnen enkele dagen uitgeleverd aan Nederland

Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, is aangehouden in Spanje. Hij werkt mee aan zijn uitlevering. Volg hier het laatste nieuws.

We sluiten het blog

Aan het einde van een dag met veel nieuws over de arrestatie van Jos B. sluiten we dit blog af. Het meest recente nieuws: B., die opgepakt werd en vastzit in Spanje, werkt mee aan zijn uitlevering. Daardoor kan hij mogelijk deze week al naar Nederland komen. In Spanje is B. maandag verhoord. Over de inhoud van de gesprekken heeft de politie geen mededelingen gedaan.

Waarom heet de verdachte in veel media nu ineens weer B.?

Veel media gebruikten afgelopen week de volledige achternaam van de vermoedelijke moordenaar van Nicky Verstappen. Nu de man is opgepakt, zijn enkele toch weer overgestapt op zijn initiaal. Waarom doen zij dat?

Lees ook: Media verdeeld over noemen achternaam Jos B.

Jos B. binnen enkele dagen uitgeleverd aan Nederland

Verdachte Jos B. wordt binnen enkele dagen uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft de Spaanse rechter maandagmiddag besloten.

De 55-jarige hoofdverdachte in de zaak-Nicky Verstappen is maandagochtend verhoord door de Spaanse onderzoeksrechter over onder meer zijn uitlevering aan Nederland. Daarbij is B. akkoord gegaan met de versnelde procedure voor zijn uitlevering.

Die kan daardoor deze week al plaatsvinden. Bij geen akkoord van de verdachte had de uitlevering zestig tot negentig dagen kunnen duren.

Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Jos B. werd zondagmiddag aangehouden door de Spaanse politie na een tip. Hij was herkend door een getuige die een foto van hem had gezien in het opsporingsbericht in De Telegraaf. B. is maandagochtend verhoord. Over de inhoud van het verhoor doet de politie geen uitspraken.
  • De Spaanse politie heeft beelden verspreid van de aanhouding. Hij had veel survivalspullen bij zich, onder andere visgerei, een boek over eetbare wilde planten, enveloppen met gedehydrateerd voedsel, laarzen en bergkleding en veel verschillende soorten batterijen.
  • Jos B. kan als hij meewerkt aan zijn uitlevering deze week nog worden overgedragen aan Nederland. Anders kan het nog zestig tot negentig dagen duren, liet de Nederlandse hoofdofficier van justitie Jan Eland weten.
  • De beslissing van de Spaanse onderzoeksrechter over de uitleveringsprocedure wordt maandagmiddag bekendgemaakt.

Jos B. maandagochtend verhoord over uitlevering naar Nederland

De Spaanse onderzoeksrechter heeft maandagochtend Jos B. verhoord over onder meer zijn uitlevering aan Nederland. Dat meldt een woordvoerder van de Catalaanse rechtbank in de stad Granollers aan persbureau ANP. Granollers ligt op circa dertig kilometer ten noordoosten van Barcelona.

Over de inhoud van het gesprek worden geen mededelingen gedaan. Het is daardoor nog onduidelijk of de verdachte in de zaak Nicky Verstappen bereid is om mee te werken aan de verkorte procedure voor zijn uitlevering aan Nederland. Indien B. meewerkt, kan hij deze week nog worden overgedragen aan Nederland. Een gebruikelijke uitlevering kan volgens de Nederlandse hoofdofficier van justitie Jan Eland zestig tot negentig dagen duren.

De beslissing van de Spaanse onderzoeksrechter over de uitleveringsprocedure wordt maandagmiddag bekendgemaakt.

Tip leidt tot aanhouding Jos B.

NRC Handelsblad opent vanmiddag met de laatste ontwikkelingen omtrent de aanhouding van Jos B. De 55-jarige verdachte verbleef op een heuvel in Spanje. Een getuige herkende hem van de foto die de politie had verspreid.

Jos B. had spullen om te vissen en een boek over eetbare planten in zijn bezit, toen hij zondagmiddag door speciale eenheden werd opgepakt op een heuvel in Spanje.

'Justitie zocht ook in Frankrijk en Tsjechië'

Spanje was niet het enige land waar de verdachte werd gezocht. Justitie was al langer op zoek naar B. in landen met verlaten streken en dichte bossen, zoals Frankrijk en Tsjechië.

Normaal gesproken duurt een uitlevering binnen de EU ongeveer zestig tot negentig dagen. In dit geval is gekozen voor een verkorte procedure. Er wordt nu gekeken of aan alle voorwaarden voor versnelde uitlevering kan worden voldaan. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is in Nederland.

Jos B. had veel overlevingsmiddelen bij zich

De Spaanse politie heeft bekendgemaakt wat Jos B. bij zich had op het moment van arrestatie. Onder zijn bezittingen zijn een grote hoeveelheid aan overlevingsmiddelen gevonden. B. had onder andere visgerei bij zich, een boek over eetbare wilde planten, enveloppen met gedehydrateerd voedsel, laarzen en bergkleding en veel verschillende soorten batterijen.

Uitlevering B. kan nog deze week plaatsvinden

Als Jos B. meewerkt aan zijn uitlevering kan hij deze week nog worden overgedragen aan Nederland. Dat heeft hoofdofficier van justitie Jan Eland gezegd na afloop van de persverklaring, meldt ANP. Volgens Eland kan het anders nog zestig tot negentig dagen duren.

Eland heeft ook laten weten dat B. inmiddels een Spaanse advocaat heeft. Spaanse media meldden dat hij maandag wordt voorgeleid.

Politie verspreidt beelden van aanhouding B.

De Spaanse politie heeft beelden verspreid van de aanhouding van B., "een van de meest gezochte mannen van Nederland van de afgelopen twintig jaar". Te zien is hoe hij op een heuvel nabij Castellterçol door speciale politie-eenheden in een klaarstaande auto wordt gezet.

De aanhouding van B. is uitgevoerd door een team dat gespecialiseerd is in de arrestatie van voortvluchtige verdachten, meldde de Nederlandse politie vandaag.

📹Así hemos detenido en #Barcelona a uno de los hombres más buscados por Holanda desde hace más de 20 años.
Presunto autor de la agresión sexual y asesinato de un niño de 11 años y experto en supervivencia, ha sido localizado en un monte cercano a Castellterçol. #EstamosPorTi pic.twitter.com/Iru8aS5hw3

— Policía Nacional (@policia) 27 augustus 2018

De tweede man die te zien is op de beelden van de arrestatie van Jos B. blijkt een toevallige passant te zijn. Dat meldt de Spaanse politie aan NRC-correspondent Koen Greven. Volgens een woordvoerder van de Policía Nacional heeft de man niets met de zaak te maken, is hij voor de zekerheid geboeid maar vrijwel direct weer vrijgelaten. Zijn identiteit wordt niet bekend gemaakt. De berichtgeving van de Telegraaf dat het zou gaan om de eigenaar van het huis van de commune waar B. verbleef wordt niet bevestigd.

Dit beeld van het moment dat Jos B. gearresteerd werd is vrijgegeven door de Spaanse politie. Foto Spaanse politie/EPA

'B. bevond zich in Castellterçol'

De Spaanse politie kon B. aanhouden na een tip van iemand die de opsporingsberichten heeft gelezen. Volgens Peter R. de Vries, woordvoerder van de familie Verstappen, kwam die informatie van een lezer van De Telegraaf. De man heeft aan de krant anoniem een verklaring afgegeven.

B. zou zich in de omgeving van het Spaanse Castellterçol bevonden hebben. Hij verbleef daar volgens de tipgever afwisselend in een tentje en een huis dat hij deelde met anderen.

De laatste keer dat B. was gezien, was in het Franse Sainte-Marie-aux-Mines. Daar hield hij zich bezig met bushcraften, voor langere tijd overleven in de natuur.

Persconferentie alweer beëindigd, veel onduidelijk

De persconferentie is alweer beëindigd. Veel vragen blijven vooralsnog onbeantwoord. Zo is nog onbekend of B. al gehoord is door de politie. Ook over het vervolg van het onderzoek is nog niets gezegd. Spaanse media meldden maandag dat B. later op de dag wordt voorgeleid.

De moeder van Nicky Verstappen, Berthie Verstappen, sprak zondag in het radioprogramma Met Het Oog op Morgen de hoop uit dat B. zou gaan praten.

De pers is nog wel in de gelegenheid om vragen te stellen, maar dat moet in zogenoemde een-op-een-interviews.

Politie: prioriteit lag bij het opsporen van B.

De media hebben veel vragen gesteld over de aanhouding van B., zegt de politiechef. "U moet begrijpen dat we ook vragen nog niet hebben beantwoord", zegt zij. De prioriteit lag bij het opsporen van B., en nu het naar Nederland halen van de verdachte.

Schäfer-Poels lijkt daarmee te verwijzen naar de vragen over eerdere ontwikkelingen in het onderzoek, zoals het nieuws dat B. al in 1985 in het vizier kwam van justitie in een misbruikzaak.

Persconferentie begonnen

De persconferentie is begonnen. B. is opgepakt dankzij een tip van een getuige, vertelt de politie. Hij was herkend door een getuige die een foto van hem had gezien in het opsporingsbericht.

De politie kreeg in totaal ruim 1.500 tips binnen, zegt de Limburgse politiechef Ingrid Schäfer-Poels.

De aanhouding van Jos B.

Jos B. zit vast. De hoofdverdachte in het onderzoek naar Nicky Verstappen werd zondagmiddag aangehouden door de Spaanse politie na een tip. Naar verwachting wordt de 55-jarige man binnenkort overgedragen aan Nederland.

De politie komt maandagochtend in een persconferentie met meer details over de aanhouding van Jos B. De bevindingen tot nu toe zijn te volgen in dit liveblog.

Wat we tot nu toe weten

  • De 11-jarige Nicky Verstappen verdween op zondag 9 augustus 1998 van een zomerkamp van zijn Limburgse woonplaats Heibloem op de Brunsummerheide. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. Wat hem fataal geworden is, is nooit duidelijk geworden. Wel is er aanleiding om te denken dat de jongen om het leven is gebracht en slachtoffer is geworden van een zedendelict.
  • Het onderzoek naar de dood van Nicky is volgens de politie in de laatste twintig jaar ononderbroken voortgezet. B. was in dat onderwerp al meerdere keren opgedoken. Zo werd hij op de avond dat het lichaam van de jongen gevonden door de marechaussee gezien nabij de vindplaats. Dat hij door de politie werd aangemerkt als belangrijkste verdachte, was pas toen zijn DNA gelinkt werd aan de sporen op de kleding van Nicky. Waarom dat zo lang op zich liet wachten is overigens een van de grote vragen in de zaak. De man kwam in 1985 al met justitie in aanraking vanwege ontucht met twee tienjarige jongens.
  • Waar B. zich bevond bleef dagenlang onduidelijk. Hij was maanden geleden verhuisd naar de Franse Vogezen, maar verdween. Tegen bekenden daar had hij gezegd dat hij op een wekenlange wandeltocht ging. Uiteindelijk werd hij enkele tientallen kilometers buiten Barcelona aangehouden.

Mensen leggen bloemen bij het monument voor Nicky Verstappen. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Correctie (27 augustus 2018): in een eerdere versie van dit bericht stond dat hij op zomerkamp was in Heibloem. Het ging om het zomerkamp van Heibloem op de Brunsummerheide.