Jihadist Mohammed G. nu ook verdacht van deelname terreurorganisatie

De Maastrichtenaar zou betrokken zijn bij het witwassen van geld afkomstig van een ontvoerd Brits echtpaar.

Een leus van IS, geschreven op een muur in de Syrische hoofdstad Damascus.
Een leus van IS, geschreven op een muur in de Syrische hoofdstad Damascus. Foto Hassan Ammar/AP

De 29-jarige Mohammed G., die al eerder werd veroordeeld voor een uitreispoging naar het strijdgebied van Islamitische Staat (IS), wordt nu ook verdacht van deelname aan terroristische organisaties. Het OM heeft dat maandag gezegd tijdens een pro-formabehandeling van de zaak tegen G.

Hij zou contact hebben gehad met een hooggeplaatste woordvoerder van IS over de dodelijke ontvoering van een Brits echtpaar in Zuid-Afrika. G. was indirect betrokken bij de ontvoering van de twee Britse botanici, Rachel en Rodney Saunders, zegt justitie. Hij zou de financiële zaken vanuit Nederland hebben geregeld en met gestolen creditcardgegevens van de twee Britten bitcoins hebben gekocht. Met het geld dat hij hiermee opstreek, zou hij onder andere wapens voor een jihadistische organisatie hebben willen kopen.

Financieren van jihad

Volgens Zuid-Afrikaanse autoriteiten waren bij de ontvoering ook Zuid-Afrikaanse en Somalische verdachten betrokken. De Iraaks-Koerdische Maastrichtenaar G. stond al sinds 2015 in contact met hen. Zij zouden samen onder meer reizen naar Syrië en Libië hebben geprobeerd te organiseren. Ook wilden zij een jihadistisch trainingskamp in Somalië opzetten. De Zuid-Afrikaanse verdachten staan terecht voor moord. Op basis van de nieuwe verdenkingen van het OM zit G. voor onbepaalde tijd vast. Er is nog geen strafeis tegen hem uitgesproken.

Tbs

Eerder kreeg G. al drie jaar cel voor de voorbereiding van deelname aan de gewapende strijd in Syrië of Irak. Naast een celstraf kreeg hij ook drie jaar tbs opgelegd, maar volgens justitie heeft hij direct na zijn behandeling in 2017 opnieuw contact gezocht met internationale jihadisten. Mogelijk staat hij in contact met een internationaal netwerk van extremisten.

Ook in 2013 werd G. opgepakt. Hij werd toen schuldig bevonden aan het plannen van een jihadreis en moest een jaar naar een psychiatrische kliniek. De Maastrichtenaar werd toen echter niet veroordeeld omdat hij volgens de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Het echtpaar werd kort voor de ontvoering gefilmd door de BBC:

Twitter avatar nickbailey365 Nick Bailey The amazing Rod and Rachel Saunders of Silver Hill Seeds. These guys know their South African native plants…..and vitally where to find them. They sell an incredible range of seeds online. #silverhillseeds #SouthAfrican #nativeplants #horticulture #planthunters https://t.co/n1YymULY3b