Reportage

Droogte

Rijn bij Lobith bereikte zaterdag laagste peil ooit

De Rijn heeft zaterdag bij Lobith op de allerlaagste stand ooit gestaan. Rijkswaterstaat berekende een daggemiddelde van 6,87 meter boven NAP, aldus een woordvoerder zondag. De laagste stand ooit tot nu toe dateerde uit 2011 en was 6,89 meter boven NAP.

Het Gelderse Lobith ligt op de grens met Duitsland. Het heeft weliswaar in Duitsland vrijdagavond en zaterdag ook hard geregend, maar het duurt drie tot vier dagen voor dat extra water Nederland bereikt. Rijkswaterstaat verwacht daarom dat het waterpeil de komende dagen zal stijgen. Daarna wordt weer een daling voorzien, omdat er de komende week weinig regen valt in Duitsland en Zwitserland. De binnenvaart leidt al weken schade door de lage waterstand in de grote rivieren. (NRC)