Congo

Oppositieleider mag niet meedoen aan verkiezingen

De Congolese krijgsheer en oppositieleider Jean-Pierre Bemba mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in het land. Hij is vrijdag samen met drie oud-premiers van de kandidatenlijst gehaald door de kiescommissie. Bemba was de enige overgebleven serieuze oppositiekandidaat.

Bemba, die zich begin deze maand verkiesbaar stelde, is van de lijst gehaald vanwege een eerdere veroordeling door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor het omkopen van getuigen. Oppositiepartijen reageerden kritisch. In een verklaring schrijven ze: „Opnieuw toont het regime zijn vastberadenheid om het verkiezingsproces te onderdrukken”.

Eerder werd Moïse Katumbi, oud-gouverneur van de diamantprovincie Katanga, toegang tot het land ontzegd. Hierdoor kon hij zich niet inschrijven voor stembusgang. Katumbi woont in België sinds een geschil met president Joseph Kabila. Op Twitter noemde hij het uitsluiten van Bemba en de drie anderen zaterdag „onaanvaardbaar”.

Kabila liet begin augustus weten zich niet opnieuw kandidaat te stellen. Eerder vreesden Congolezen dat hij zich verkiesbaar zou stellen voor een derde termijn, hoewel dat volgens de grondwet niet mag. In plaats daarvan schoof hij oud- minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary naar voren als beoogd opvolger. (NRC)