Blauwdrukken voor 3D-geprinte vuurwapens voorlopig niet online

Een federale rechter in de Amerikaanse stad Seattle verlengde het verbod op het publiceren van de wapenontwerpen dat hij eerder deze maand zelf oplegde.

Een geprint en geassembleerd exemplaar van het door Cody Wilson ontworpen Liberator-pistool.
Een geprint en geassembleerd exemplaar van het door Cody Wilson ontworpen Liberator-pistool. Foto Robert MacPherson/AFP

De blauwdrukken van de Amerikaan Cody Wilson voor het 3D-printen van vuurwapens komen voorlopig niet op internet te staan. Een federale rechter in Seattle heeft maandag het landelijke verbod verlengd dat hij Wilsons bedrijf Defense Distributed begin deze maand al oplegde, melden verschillende Amerikaanse media.

Lees ook: Wie een 3D-printer heeft, kan zelf een pistool van plastic maken. Hoewel: het lukte deze krant in 2013 nog niet.

Negentien Amerikaanse staten en het hoofdstedelijke District of Columbia, die niet willen dat de blauwdrukken voor iedereen beschikbaar worden, kregen daarmee hun zin. Zij voeren een rechtszaak tegen Defense Distributed en het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat publicatie van de blauwdrukken eind juli toestond. Het besluit was onderdeel van een deal met Wilson die een einde moest maken aan een jarenlange gerechtelijke strijd tussen de overheid en de ontwerper van het printbare plastic pistool, de Liberator.

Bekijk ook deze explainer over het 3D-printen van vuurwapens. Tekst gaat verder onder de video.

Volgens rechter Robert Lasnik valt het grondwettelijke recht dat Wilson meent te hebben om de wapens te printen in het niet bij de “onherstelbare schade” die het vrijgeven van de blauwdrukken kan opleveren. “Het maatschappelijk belang is sterk gebaat bij handhaving van de huidige situatie”, aldus Lasnik. Bij het uitspreken van zijn oorspronkelijke verbod op 1 augustus uitte hij soortgelijke bezwaren.

Liberator

De blauwdrukken van Wilsons eigen printbare wapen, de Liberator, stonden eerder al even online. Hij was de eerste die zulke ‘bouwtekeningen’ openbaar maakte. Met de blauwdrukken kan iedere bezitter van een 3D-printer een vuurwapen produceren - zonder een achtergrondcheck te ondergaan. Alleen de metalen slagpin moet elders worden ingekocht. Daarmee omzeilen de pistolen ook het verbod op vuurwapens die niet met een metaaldetector kunnen worden opgespoord.

Al snel nadat de ontwerpen op internet verschenen, moest Wilson ze er van het ministerie van Buitenlandse Zaken weer vanaf halen. Hij zou in overtreding zijn van wetten die gaan over de export van vuurwapens. Nadat Wilson vijf jaar had geprocedeerd tegen dat besluit, besloot de overheid vorige maand voor hem een uitzondering te maken in de regels over wapenexport. Zelfverklaard libertariër en anarchist Wilson had toen al blauwdrukken van veel meer printbare wapens verzameld.

Tegenstanders vrezen dat de 3D-printpistolen in bezit komen van mensen die niet door een aanvraagkeuring zouden zijn gekomen bij het kopen van een normaal vuurwapen in de winkel. Dat de plastic wapens geen serienummer hebben en lastig zijn te detecteren, baart critici zorgen.