Afghanistan

President weigert ontslag ministers; IS-leider gedood

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft het ontslag geweigerd van drie topfunctionarissen. Hij vroeg de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken en de chef van de inlichtingendienst om aan te blijven en zich in te zetten voor „het verbeteren van de veiligheidssituatie”, meldt een regeringswoordvoerder.

Zaterdag hadden ze hun ontslag ingediend nadat de nationaal veiligheidsadviseur Hanif Atmar was opgestapt, omdat er „serieuze verschillen” waren ontstaan in beleidsopvattingen tussen hem en de regering. Atmar, sinds 2014 veiligheidsadviseur, wordt vervangen door Hamdullah Mohib, de Afghaanse ambassadeur in Washington.

De veiligheidssituatie in Afghanistan is de afgelopen tijd flink verslechterd in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 20 oktober. Vorig jaar kwamen 1.662 burgers om het leven bij aanslagen, naar verwachting zal het dodental dit jaar hoger uitvallen.

Zondag meldden de Afghaanse autoriteiten dat Abu Saad Erhabi, IS-baas in het land, is gedood in de provincie Nangarhar. Daarnaast zouden tien andere IS-leden zijn omgekomen bij een militaire operatie. De Afghaanse tak van IS is sinds 2015 in het land aanwezig. IS strijdt er zowel tegen de Talibaan als tegen regeringstroepen. Naar schatting zijn zo’n 2.000 IS-strijders in Afghanistan actief. (ANP)