Opvolger John McCain wordt aangewezen

Amerikaanse politici en hooggeplaatste militairen hebben met verslagenheid en loftuitingen gereageerd op het overlijden van John McCain. De Amerikaanse senator en oud-presidentskandidaat overleed in de nacht van zaterdag op zondag op zijn ranch in Arizona. McCain, die in 1983 in het Congres kwam, zou volgende week 82 zijn geworden.

McCain werd door politiek Washington geprezen als de belichaming van Amerikaanse waarden en als een politicus die in gepolariseerde tijden zijn hart en idealen liet spreken. Oud-president Barack Obama en zijn vrouw Michelle reageerden met een verklaring waarin ze McCains „trouw aan iets hogers” prezen. Oud-president George W. Bush noemde McCain „een patriot van de eerste orde”. President Donald Trump bracht via Twitter condoleances uit, maar wijdde geen woord aan de overleden senator zelf. De twee hadden een zeer slechte verstandhouding.

Nu McCains zetel in de Senaat vacant is geworden, wijst de gouverneur van Arizona, de Republikein Doug Ducey, een opvolger aan die tot 2020 blijft zitten – het is te laat zijn zetel nog op het stembiljet van de tussentijdse Congresverkiezingen in november te zetten. Als kandidaten worden onder meer McCains weduwe Cindy genoemd en de Republikeinse oud-senator Jon Kyl.

McCains lichaam wordt opgebaard in het Capitool, hij wordt begraven op het kerkhof voor marineofficieren nabij Washington. Obama en George W. Bush zijn gevraagd op de uitvaart te spreken. Trump is niet uitgenodigd.

Lees de necrologie: Veteraan van een nobeler conservatisme