Nederlandse verdachte opgepakt voor schietpartij Spa

In de nacht van zaterdag op zondag werd een 38-jarige politieagent doodgeschoten. De verdachte was samen met een groepje andere Nederlanders in Spa.

In het Belgische Spa werd in de nacht van zaterdag op zondag een 38-jarige politieagent doodgeschoten.
In het Belgische Spa werd in de nacht van zaterdag op zondag een 38-jarige politieagent doodgeschoten. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De politie in het Belgische Spa heeft zondagmiddag een Nederlandse man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het doodschieten van een politieagent. Dat bevestigt het parket in Verviers, meldt persbureau ANP. Volgens Belgische media is de Nederlander gewond geraakt bij zijn arrestatie. Hij verzette zich en werd door de politie neergeschoten. Dit is nog niet bevestigd door het parket.

In de nacht van zaterdag op zondag werden politieagenten vanuit een auto onder vuur genomen. Volgens het parket werd de verdachte samen met een groep andere Nederlanders de toegang tot een café geweigerd. Hierna werd de politie gebeld. De politie controleerde de auto van de Nederlanders rond 02.00 uur, waarna de 38-jarige hoofdinspecteur door een van de passagiers zou zijn doodgeschoten. Het is niet duidelijk of de man die is opgepakt ook verdacht wordt van het doden van de politieagent. De politie heeft de bestuurder van de auto al verhoord. Hij zei niets te kunnen vertellen omdat alles achter zijn rug gebeurde.

Na de geweldsdaad werd een traumahelikopter opgeroepen. Pogingen om de neergeschoten politieagent te reanimeren mochten niet meer baten. Een andere agent raakte gewond, al is niet bekend hoe hij eraan toe is. Na de aanval werd de straat afgesloten voor forensisch onderzoek.

De verdachten wisten te ontkomen en de politie startte een klopjacht. Op beelden is te zien hoe de politie met onder andere een helikopter zoekt naar de voortvluchtigen. De gearresteerde Nederlander wordt door Belgische media geïdentificeerd als de 36-jarige Yvo T.. Hij zou een bekende zijn van de politie vanwege eerdere geweldsdelicten.

Grand Prix

Volgens Belgische media hield de Nederlandse verdachte zich schuil in het bos. Het zou gaan om een man tussen de 20 en 30 jaar oud. Er is geschokt gereageerd op het overlijden van de agent. Zo sprak de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon via Twitter zijn medeleven uit. Zijn Nederlandse collega Ferd Grapperhaus deelde via Twitter z’n medeleven en gaf aan Jambon zijn condoleances over te hebben gebracht.

Jambon vergezelde zondagmiddag de Belgische koning Philip toen deze een bezoek bracht aan de politie in Spa. De Belgische premier Charles Michel noemt de dood van de agent op Twitter “een aanval op onze democratische samenleving”.

Twitter avatar JanJambon Jan Jambon Dramatisch voorval in Spa. Mijn diepste medeleven met de nabestaanden van de overleden politieman en alle steun aan zijn collega’s van de lokale politie.

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zei “sprakeloos” te zijn door het voorval en condoleerde de familie van de omgekomen agent.

Twitter avatar ferdgrapperhaus Ferd Grapperhaus Sprakeloos over gewelddadige dood van politieagent in Spa. Ik ben in gedachten bij zijn vrouw en kinderen. Heb mijn collega @JanJambon gecondoleerd. Diep respect voor deze agent, een moedig mens, zoals alle politiemensen die altijd die stap naar voren zetten.

Het is dit weekend druk in Spa. Zondagmiddag wordt op het circuit van Spa de Grand Prix van België gereden. Hier komen veel bezoekers op af, onder wie veel Nederlanders. De 500 politieagenten die op de been zijn, houden zondagmiddag een minuut stilte.

Twitter avatar BelPoliceEvent Belgian Police Event Vandaag om 12:45 uur, zullen de 500 politiemensen, die de veiligheid verzekeren tijdens de GPF1 circuit Francorchamps, 1 minuut stilte houden voor hun collega die overleden is tijdens zijn dienst, de afgelopen nacht, in centrum van Spa. @BelPoliceEvent #BelPoliceEvent #BelgianGP

De locatie van de moord:

Correctie (28 augustus 2018): De naam van een van de verdachten in de zaak was gespeld als Ivo T.