Italiaanse premier: migranten van Diciotti mogen van boord

De Katholieke kerk neemt het grootste deel van de migranten op. Ook mag een deel van hen naar Albanië en Ierland.

Migranten van de Diciotti zwaaien nadat zij van boord zijn gegaan.
Migranten van de Diciotti zwaaien nadat zij van boord zijn gegaan. Foto Antonio Parrinello/Reuters

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zaterdagavond toegezegd dat alle migranten van kustwachtschip Diciotti in Italië van boord mogen. De Italiaanse katholieke kerk zal het grootste deel van hen opnemen, schrijft persbureau AP. Ook Ierland en Albanië nemen elk twintig opvarenden op.

Het schip met aan boord nog zo’n 150 migranten lag al dagenlang voor de kust van Sicilië. Ongeveer dertig minderjarige migranten mochten woensdag het schip verlaten. De Italiaanse regering wilde het overgebleven deel van de groep niet van boord laten voordat er concrete afspraken waren gemaakt met de EU over de opvang van de overwegend Eritrese vluchtelingen.

Tijdens het voorlezen van het besluit stelde Conte zaterdagavond dat Italië “ervan bewust moet zijn dat het solidariteitsgevoel zich maar moeilijk vertaalt in concrete afspraken”, doelend op de EU. In juni werd bij een Europese top nog besloten dat migranten die aankomen in Italië, verdeeld moeten worden opgenomen door Europese landen.

Vrijdag dreigde de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio nog om de contributie die Italië betaalt aan de EU op te schorten, mocht er geen Europese oplossing worden gevonden voor de Diciotti. Dit kwam de populistische Italiaanse regering op een ferme waarschuwing van Brussel te staan.

Onderzoek naar Salvini

Dat de migranten niet van boord mochten, had te maken met het beleid van vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini. Sinds hij in juni aantrad namens de anti-immigratiepartij Lega heeft hij zich fel gekant tegen de EU en haar immigratiebeleid.

Vlak voordat Conte het besluit zaterdag aankondigde, liet Salvini tijdens een Lega-partijbijeenkomst weten dat de openbaar aanklager van Agrigento een onderzoek naar hem instelt. Salvini wordt verdacht van het gijzeling nemen van de groep migranten. De Italiaanse oppositie had hem hier al eerder van beschuldigd. In reactie op het onderzoek zei Salvini op Twitter: “Als de aanklager een onderzoek naar mij wil instellen omdat ik onze landsgrenzen en veiligheid heb verdedigd, dan ben ik daar trots op.”

Paus Franciscus

Ook stelde Salvini dat de katholieke kerk dankzij zijn inspanningen had besloten de migranten op te vangen, en dat deze oplossing “de belastingbetaler niets zou kosten”. Het besluit van de Italiaanse katholieke kerk valt samen met een bezoek van paus Franciscus aan Ierland dit weekend. Hij is daar om onder andere de globale misbruikschandalen te adresseren. In Ierland werden de afgelopen decennia naar schatting 14.500 kinderen slachtoffer van seksueel misbruik.