Senator

Terminaal zieke John McCain staakt verdere medische behandeling

De Amerikaanse politicus en oud-presidentskandidaat John McCain staakt de behandeling van zijn kwaadaardige hersentumor. De 81-jarige Republikeinse senator uit Arizona ziet geen kans meer op genezing. „De verdere ontwikkeling van de ziekte en de onverbiddelijke voortgang van zijn leeftijd hebben hun vonnis geveld”, schreef zijn familie vrijdag in een verklaring. „Met zijn gebruikelijke wilskracht heeft hij besloten om zijn medische behandeling te staken.”

McCain maakte een jaar geleden bekend dat hij een agressieve hersentumor heeft. De uitgesproken politicus en Vietnamveteraan was sinds december niet meer in Washington, maar in zijn thuisstaat Arizona.

De senator is al tientallen jaren een belangrijke gematigd conservatieve stem in de Amerikaanse politiek. In 2008 verloor hij de presidentsverkiezingen van Barack Obama. Acht jaar eerder legde hij het tijdens de voorverkiezingen af tegen George W. Bush. Amerikaanse Congresleden reageerden op Twitter met medeleven. President Trump, die in McCain een fel criticus trof, had vrijdagavond nog niet gereageerd. (NRC)