Russisch oppositieleider Navalny weer opgepakt

Volgens zijn woordvoerder moet hij zich bij de politie verantwoorden voor zijn deelname aan een demonstratie tegen de regering. Het is niet de eerste keer dat Navalny dit jaar wordt opgepakt.

Navalny op archiefbeeld.
Navalny op archiefbeeld. Foto Joeri Kosjetkov/EPA

De Russische oppositieleider Alexei Navalny (42) is zaterdag opnieuw gearresteerd. Volgens zijn woordvoerster moet hij zich bij de politie verantwoorden voor zijn deelname aan een demonstratie tegen de regering in januari van dit jaar. De Rus moet maandag voor de rechtbank verschijnen. Tot die tijd blijft hij vastzitten.

Navalny, die bekendstaat als een fel criticus van president Vladimir Poetin, is na de politieactie naar een bureau nabij zijn huis in Moskou gebracht. Mogelijk willen de ordediensten met de arrestatie een signaal afgeven. Navalny heeft Russen in het hele land opgeroepen in september de straat op te gaan om te demonstreren tegen verhoging van de pensioenleeftijd. Poetin wil dat mannen niet op hun 60ste maar pas op hun 65ste stoppen met werken, terwijl de pensioenleeftijd voor vrouwen van 55 naar 63 moet gaan.

Het pensioenplan werd aangekondigd op de dag dat het wereldkampioenschap voetbal in Rusland begon. Het leidde begin juli al tot verscheidene protesten.

Vaker opgepakt

Navalny wordt vaker opgepakt. Zo werd er afgelopen januari een inval gedaan bij zijn hoofdkantoor in Moskou, waarna de Rus kortstondig werd vastgezet. In mei werd hij bij een anti-Poetindemonstratie opnieuw gearresteerd.

Navalny deed dit voorjaar niet mee aan de presidentsverkiezingen nadat hij werd uitgesloten van deelname.