Op last van Trump

Pompeo zegt trip naar Noord-Korea af

De Amerikaanse president Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo opgedragen zijn voorgenomen bezoek aan Noord-Korea, begin volgende week, af te zeggen. Trump maakte dat vrijdag via Twitter bekend. Pompeo zou naar Noord-Korea gaan voor onderhandelingen over het kernwapenprogramma van Pyongyang.

Volgens de president is er niet genoeg vooruitgang geboekt met betrekking tot de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Ook laat Trump zich kritisch uit over China. Volgens de president doet Beijing niet genoeg in de onderhandelingen met Noord-Korea, onder meer wegens het voortdurende handelsconflict tussen China en de VS. Trump schrijft dat Pompeo ernaar uitkijkt om „in de nabije toekomst” alsnog naar Noord- Korea te gaan, zodra de handelsrelatie met China is verbeterd.

Het afzeggen van het bezoek is een volgende tegenslag voor Trump, omdat hij beloofd heeft dat Pyongyang uiteindelijk afstand zal doen van nucleaire wapens. Het is voor het eerst dat de president publiekelijk zijn onvrede uit over de onderhandelingen. Vlak na de omstreden top in juni tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was de Amerikaanse president vol optimisme. Nadien kwamen er echter signalen dat de Noord-Koreanen onverminderd doorgaan met ontwikkeling van hun nucleaire programma’s .

De president eindigde met een vriendelijk bericht voor de Noord-Koreaanse leider. „Ik wil de hartelijke groeten doen en respect tonen aan voorzitter Kim. Ik kijk ernaar uit om hem binnenkort te zien!” (NRC)