kustwachtschip

Italië dreigt met opschorten EU-contributie om migranten

De Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio heeft vrijdag opnieuw gedreigd om de Italiaanse afdracht van geld aan de Europese Unie op te schorten. Di Maio wil geen opvarenden opnemen die op dit moment nog op het kustwachtschip Diciotti bij Sicilië worden vastgehouden. Dat schrijft persbureau Reuters vrijdag. Hij eist dat zij elders in Europa worden opgevangen.

Vrijdag kwamen meerdere EU-lidstaten bij elkaar om het lot van de migranten te bespreken. Italië wil hen niet allemaal opnemen: „Als de zachte aanpak niet werkt, moeten we een harde grens stellen”, aldus Di Maio. Donderdag gaf hij ook al aan geen concessies te willen doen.

De Europese Commissie zei vrijdag geen gehoor te zullen geven aan de dreigementen. De woordvoerder van de Europese Commissie stelde dat de prioriteit van de EU ligt bij het vinden van een oplossing voor de migranten aan boord van de Diciotti. Daarbij hamerde hij op het belang van de Europese afspraken op het gebied van migratie, die voorschrijven dat ieder land volgens een verdeelsleutel mensen moet opnemen. Onder meer het aantal inwoners van een land en de welvaart wegen daarbij mee.

Ongeveer een week geleden pikte de kustwacht zo’n tweehonderd migranten op. Een deel van hen ging direct op het eilandje Lampedusa van boord om medische hulp te krijgen. Maandag kwam de boot aan in de Siciliaanse havenstad Catania.

Nog eens 29 minderjarige migranten mochten daar woensdag het schip verlaten na hevige discussies binnen de Italiaanse regering. De Italiaanse oppositie verwijt de minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini dat hij de bootmigranten in gijzeling houdt.

Geschat wordt dat er nu nog zo’n 150 volwassenen vastzitten op de Diciotti. De Italiaanse regering laat hen pas van boord gaan, als er nieuwe afspraken zijn gemaakt met de EU.