Centrale bank Fed-voorzitter Powell verdedigt renteverhoging

Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft vrijdag zijn voorgenomen renteverhogingen verdedigd op de jaarlijkse internationale conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole, Wyoming. Een hogere rente is goed voor de economie, zei Powell, die daarmee kritiek van president Trump pareerde. Die had eerder in de week gezegd „niet blij” te zijn met de rentestappen van de Fed, die in zijn ogen meer zou moeten doen om de Amerikaanse economie te stimuleren.

De Fed heeft de rente dit jaar twee keer verhoogd met een kwart procentpunt. De centrale bank doet dat naar verwachting komende maand opnieuw, en mogelijk later dit jaar nogmaals. Powell: „De economie staat er goed voor. De inflatie nadert ons streven van 2 procent. De meeste mensen die een baan zoeken, vinden er een.” Als de economische groei en de banengroei zo blijven, aldus Powell, dan zijn „verdere geleidelijke verhogingen” van de rente op hun plaats.

Powell reageerde niet direct op Trumps uitspraken, maar benadrukte wel dat renteverhogingen op dit moment volgens hem de beste manier zijn om het economisch herstel te bestendigen, de banengroei vast te houden en de inflatie onder controle te houden. (Reuters)