PSV ontsnapt bij PEC Zwolle dankzij late treffer (1-2)

Ajax won eenvoudig met 5-0 bij FC Emmen dankzij twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar.

Foto ANP

PSV heeft zaterdag op enigszins tegen de verhoudingen in gewonnen van PEC Zwolle. De matig spelende Eindhovenaren ontsnapten in de tweede helft dankzij een late treffer van Luuk de Jong: 1-2. PEC staat door de nederlaag nog altijd op nul punten uit drie.

PSV kreeg al meteen in de eerste minuut een strafschop tegen na een overtreding van keeper Jeroen Zoet. Het was de doelman zelf die de fout vervolgens rechtzette door de penalty van Mike van Duinen te stoppen. Na het hachelijke begin nam PSV geleidelijk aan de controle over en dat leidde vlak voor rust tot de 0-1 dank zij een kopbal van Luuk de Jong.

Na rust veranderde het spelbeeld vrijwel geheel en dicteerde PEC het spel. Vito van Crooy dribbelde in de 47ste minuut richting het strafschopgebied van PSV en haalde even buiten de zestien uit. Zoet had geen antwoord op het schot van de speler van PEC.

In de 68ste minuut had Zwolle op 2-1 moeten komen na een prachtige actie van Namli. Zijn schot raakte echter de paal. Flemming wist, oog in oog met Zoet, evenmin een grote mogelijkheid te benutten. Pas diep in de blessuretijd zorgde Luuk de Jong met een late treffer voor de onverdiende 2-1. PSV behoudt daardoor de perfecte score van negen uit drie.

Ajax verslaat FC Emmen eenvoudig

Ajax heeft zaterdag een eenvoudige overwinning geboekt op FC Emmen. De ploeg van trainer Erik ten Hag won voor het eerst deze competitie met ruime cijfers: 5-0. Klaas-Jan Huntelaar scoorde tweemaal.

Net als afgelopen woensdag tegen Dinamo Kiev kwamen de Amsterdammers ook nu vroeg op voorsprong. Hakim Ziyech strafte een fout van Emmen-verdediger Tim Siekman af. Ajax zette vervolgens meteen druk op zoek naar een tweede treffer. Die viel nog voor rust via Klaas-Jan Huntelaar. De spits scoorde uit de rebound.

Huntelaar was dertien minuten na de rust opnieuw het eindstation van een succesvolle aanval van Ajax. De aanvaller werd daarna, met het oog op de terugwedstrijd in Kiev komende week, naar de kant gehaald. Het veranderde niet veel aan de aanvalsdrift van de Amsterdammers. Dusan Tadic zette na 70 minuten de 4-0 op het scorebord. Een eigen doelpunt van Glenn Bijl (Emmen) zorgde voor de 5-0 eindstand.

Ajax verdedigt dinsdag in Kiev een 3-1 voorsprong. De winnaar over twee duels plaatst zich voor de Champions League.

FC Groningen wint eerste wedstrijd

Elders op de velden won FC Groningen voor het eerst deze competitie. De ploeg van nieuwe trainer Danny Buijs won op de Vijverberg met 0-1 bij promovendus De Graafschap.

Hoewel de Superboeren in de eerste helft de betere ploeg waren, kwamen de Groningers kort voor rust op voorsprong. Michael Breij scoorde met het hoofd uit een voorzet van Tim Handwerker. Ajax-huurling Matteo Cassiera had na een uur spelen de kans om de wedstrijd te beslissen maar verzuimde. Groningen-keeper Sergio Padt redde in de slotfase nog enkele keren knap op doelpogingen van De Graafschap.

Excelsior verslaat NAC

Excelsior won in Breda met 0-2 van NAC. Ali Messaoud en Jeffrey Fortes scoorden voor de Rotterdammers. Mitchell Te Vrede miste namens NAC nog een penalty.