Necrologie

Utrechtse historicus en publicist Hermann von der Dunk overleden

Contemporaine geschiedenis

H. W. von der Dunk in 2008.
H. W. von der Dunk in 2008. foto Merlijn Doomernik

Historicus H.W. (Hermann) von der Dunk is overleden. Dat bevestigden zijn zoons donderdag. Von der Dunk was emeritus hoogleraar contemporaine geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij onderscheidde zich door naast zijn wetenschappelijke artikelen ook voor dag-en weekbladen te schrijven en publiceerde een groot aantal boeken.

De historicus werd in 1928 geboren in het Duitse Bonn en vluchtte in 1937 met zijn ouders naar Nederland. Hij promoveerde in 1966 op de Duits-Belgische relaties in de negentiende eeuw. In 1967 werd hij hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Von der Dunk was een erudiet verteller en gaf meeslepend college. Zo kon hij volgens zijn studenten op treffende wijze de Duitse keizer Wilhelm II imiteren.

In 1990 ging hij vervroegd met emeritaat. Op de universiteit voelde hij zich niet langer thuis, zei hij in een interview met NRC. Hij zette zich af tegen de bureaucratisering. „Wetenschappers worden opgehitst om elkaar te controleren. Ze worden tegen elkaar uitgespeeld, hoe collegiaal je ook bent. De vrijheid wordt op allerlei manieren aan banden gelegd.”

Necrologie zaterdag in NRC

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Von der Dunk een goede imitatie deed van Willem II. Dit was niet correct want het ging over de de Duitse keizer Wilhelm II. Dit is inmiddels aangepast.