RvS: Lily en Howick mogen vanaf nu uitgezet worden

Asielrecht De hoogste bestuursrechter oordeelt dat Justitie genoeg heeft geregeld voor de twee kinderen om hen goed in Armenië te laten aarden.

De Armeense kinderen Lily (12) en Howick (13) mogen worden uitgezet naar Armenië. Dat heeft de Raad van State vrijdagochtend bepaald in een zaak die was aangespannen door de advocaten van de kinderen. Volgens hen zou Justitie te weinig geregeld hebben voor de kinderen in Armenië en brengt dat hun ontwikkeling in gevaar. Dat is niet het geval, aldus de hoogste bestuursrechter in zijn uitspraak: Justitie heeft genoeg gedaan om hun uitzetting goed te begeleiden.

Dat betekent dat de kinderen vanaf vrijdagochtend elk moment uitgezet kunnen worden. De Raad van State ziet ook geen reden hen de uitspraak in een nog lopende asielprocedure in Nederland af te laten wachten.

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel, VVD) heeft al gezegd dat hij de kinderen zo snel mogelijk zal uitzetten. Dit zal vermoedelijk binnen twee weken gebeuren, volgens betrokkenen.

Lily en Howick hadden aanspraak kunnen maken op een asielvergunning als ze in Armenië zouden moeten vrezen voor vervolging of mensonterende situaties. Dat gevaar lopen ze volgens de Raad van State niet.

Bovendien heeft staatssecretaris Harbers afspraken gemaakt met Armeense organisaties over hulp en opvang voor de kinderen. Volgens een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming moeten er onder meer huisvesting, scholing en psychische hulp geregeld zijn. Dat zou het geval zijn, oordeelt de Raad van State.

De kinderen waren zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Esther van Dijken, die zich inzet voor de kinderen, noemt de uitspraak „verschrikkelijk”. Volgens haar lopen de kinderen in Armenië wel degelijk gevaar, omdat ze de taal niet spreken en nog nooit in het land geweest zijn.

Ondanks de uitspraak van de Raad van State is het volgens Patricia Scholtes, advocaat van de kinderen, nog steeds onduidelijk welk lot de kinderen wacht als ze in Armenië aankomen. Mogelijk haalt de moeder hen op, maar zij zou „emotioneel onmogelijk” voor de kinderen kunnen zorgen, volgens de Raad voor de Kinderbescherming. Zij heeft bovendien alleen een klein kamertje als huisvesting. Het alternatief is een weeshuis, maar dat is volgens Scholtes overvol. Lily en Howick zijn in Rusland geboren in wonen sinds 2008 in Nederland. Zowel de bestuursrechter als een normale rechtbank besloten eerder dit jaar dat de afwijzing van hun asielaanvraag rechtmatig was. De moeder is vorig jaar al uitgezet.

De advocaten van de kinderen gaan volgens Scholtes nu met Justitie in gesprek om „de landing in Armenië zo zacht mogelijk te maken”.