Rutte: cartoonwedstrijd profeet is vrijheid van meningsuiting

Volgens Rutte heeft Wilders het volste recht om de wedstrijd te organiseren, maar enthousiast is de premier er niet over.

Premier Mark Rutte bij het ministerie van VWS voor een overleg met de fractievoorzitters voorafgaand aan het begrotingsoverleg.
Premier Mark Rutte bij het ministerie van VWS voor een overleg met de fractievoorzitters voorafgaand aan het begrotingsoverleg. Foto Jerry Lampen / ANP

Gevraagd naar de plannen van PVV-leider Geert Wilders om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te organiseren, heeft premier Rutte gezegd dat hij het zelf niet zou doen. Wel zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie in Den Haag dat de plannen van Wilders onder de vrijheid van meningsuiting vallen, meldt persbureau ANP.

Wilders heeft het volste recht om de wedstrijd te organiseren, volgens Rutte, maar enthousiast is hij er niet over. “Niet alles wat gezegd mág worden, hoeft gezegd te worden”, aldus Rutte, die zich afvroeg wat Wilders met deze actie wil bereiken. “Zijn doel is toch niet een debat te voeren over de islam? Zijn doel is toch provocerend te zijn? Dat mag, maar dan kunnen we als kabinet toch duidelijk maken dat dit iets is wat hij doet?”

Lees ook: Wedstrijd Wilders wekt woede moslims

Eerder deze week zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken), een partijgenoot van Rutte, ook al dat hij zelf niet achter de cartoonwedstrijd stond. Onlangs kwam Blok nog onder vuur vanwege omstreden uitspraken over migratie en omdat hij Suriname een failed state noemde. De minister gaf aan dat hij de regering van Pakistan, waar afgelopen week ophef ontstond, zou proberen uit te leggen dat het een actie is van Wilders en niet van de Nederlandse regering.

Wilders kondigde in mei al aan een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te willen organiseren in de Tweede Kamer. In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad betoogden enkele duizenden mensen bij de Nederlandse ambassade.