In de rubriek Oud vertellen ouderen over zichzelf, hun liefdes en de lessen van het leven. Een overzicht van de portretten van fotograaf Annabel Oosteweeghel.
Jacques de By (93) woont de helft van de week op Texel. Sinds hij slecht ziet gaat hij er met bus, trein en boot naartoe. “Ik zie wel kleuren en vlakken, maar geen details.” Op zijn tachtigste werd hij opnieuw verliefd.
Annabel Oosteweeghel
Ferdie Quaak (90) en Mien Scheele (87) zijn 65 jaar bij elkaar. Het was niet altijd rozengeur en maneschijn, maar volgens Ferdie en Mien hoeft dit ook niet. Hij werkt nog dagelijks op de boerderij van zijn zoon. "De aardappels zijn dit jaar bijna onverkoopbaar.”
Annabel Oosteweeghel
Edwin Heinse (84) is de oudste jiu-jitsu-oefenmeester van Nederland. Hij is geboren in Soerabaja. “Mijn moeder was een schoonheid. Ze betoverde mijn vader, maar de prijs was hoog.” Na zijn eigen scheiding beseft Edwin hoe belangrijk het is om te investeren in de mensen die je liefhebt.
Annabel Oosteweeghel
Jeannette Donk (77) vertrok in 1963 per boot uit Suriname. Haar man was twee jaar eerder al naar Nederland gegaan. "Mijn man en ik waren buurtgenoten. Hij beweert dat ik op mijn achtste al met mijn rokje kwam draaien als hij buiten speelde. Dan bracht ik een vrucht, een kers of een mango. Leugens, hoor! Ik weet er niets meer van."
Annabel Oosteweeghel
Gerda Tolk (86) werd als meisje verliefd op de leidster van de padvinderij. Toch was ze bijna 25 jaar getrouwd met een man. “Seks wilde ik eigenlijk niet, maar hij taalde er gelukkig niet naar.” Haar belangrijkste levensles: "Aanvaard jezelf zoals je bent."
Annabel Oosteweeghel
Jaap Berkhout (76) kreeg weinig liefde van zijn ouders, maar gelukkig had hij lieve zussen. Tijdens zijn militaire dienst werd zijn grote liefde geschaakt door een ander. Maar nu is hij gelukkig met Greetje, wie hij leerde kennen via Hyves. "Toen ik haar zag, was ik verliefd."
Annabel Oosteweeghel
José Maria Capricorne (85) groeide op op Curaçao en richtte daar later een kunstacademie op. “Zwarten werden altijd en overal gediscrimineerd door blanken op het eiland.” Schilderen is voor hem een belangrijke uitlaatklep.
Annabel Oosteweeghel
Bertie van Gelder (85) wist niet dat ze joods was tot de oorlog kwam. Later woonde ze zestien jaar in Israël. “Toen ik eindelijk accepteerde dat ik joods was viel er een last van me af.” Wel kwam ze terug naar Nederland. Als je in Israël geen familie hebt is oud worden een probleem.
Annabel Oosteweeghel
Truus Stafecki (91) werd weduwe op haar 26e en trouwde later met een Engelse militair. Ze is blij dat ze nu op zichzelf is aangewezen. “Ik ga bij niemand op visite en van feestjes houd ik niet." Ze zit nog vol leven, is impulsief en doet dingen die anderen niet doen.