theater

Musicalbedrijf van Joop van den Ende weer verkocht

Stage Entertainment Mediabedrijf Advance Publications uit de VS neemt alle aandelen van theaterbedrijf Stage Entertainment over.

Première The Lion King 2016 in AFAS Circustheater Scheveningen.
Première The Lion King 2016 in AFAS Circustheater Scheveningen. Foto: Deen van Meer

Stage Entertainment, het internationale theaterbedrijf van Joop van den Ende, is verkocht aan het Amerikaanse mediabedrijf Advance Publications. Dat heeft Stage Entertainment donderdag bekendgemaakt. Van den Ende blijft betrokken als adviseur bij het theaterbedrijf, dat vorig jaar 6,7 miljoen musicalkaartjes verkocht. Het is niet duidelijk hoeveel Advance voor Stage Entertainment betaalt.

In 2015 verkocht Van den Ende al een meerderheidsbelang in Stage Entertainment aan de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Advance neemt nu alle aandelen van Van den Ende en CVC over. Van den Ende spreekt in een persbericht van „een nieuwe mijlpaal” voor het bedrijf dat hij in 1998 oprichtte. „Het is met grote trots dat we het nu overdragen aan Advance.”

Het Amerikaanse Advance is onder meer het moederbedrijf van Condé Nast, de uitgever van bladen als Vogue, Vanity Fair, Wired en The New Yorker. Ook is het een van de grootste lokale mediabedrijven in de Verenigde Staten en aandeelhouder van televisiebedrijf Discovery. Het bedrijf had nog geen theatertak. Het heeft bij elkaar 12.000 werknemers en is eigendom van de nazaten van courantier Sam Newhouse, die het bedrijf in 1922 oprichtte en het vernoemde naar de eerste lokale krant waar hij de eigenaar van was, de Staten Island Advance.

Stage Entertainment is een internationaal theaterbedrijf dat voorstellingen maakt in onder meer Rusland, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Het bedrijf is bekend van musicals als The Lion King, Mamma Mia en Mary Poppins. Er werken wereldwijd meer dan 3.000 mensen en het heeft een jaaromzet van een half miljard euro. Afgelopen jaar boekte het een nettowinst van ruim 33 miljoen euro, het jaar ervoor was dat nog een verlies van ruim 50 miljoen euro. Dat was het gevolg van een reorganisatie.