Medicijnen

Meer overdoses met verslavende pijnstillers oxycodon en fentanyl

In Nederland worden er steeds meer overdoses met sterke pijnstillers gemeld, bijvoorbeeld met de morfineachtige medicijnen oxycodon en fentanyl. Dat blijkt vrijdag uit nieuwe cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Het gebruik van beide pijnstillers is het afgelopen decennium fors toegenomen. Dergelijke opioïden zijn alleen op recept verkrijgbaar. Voorheen werden ze uitsluitend voorgeschreven aan terminale kankerpatiënten, nu geven artsen de sterke pijnstillers steeds vaker bij minder ernstige klachten, zoals botbreuken. In 2008 werden 43 overdoseringen met oxycodon gemeld. Dat aantal steeg in 2017 naar 280 meldingen – zesenhalf keer zo veel. Een overdosis kan tot ademhalingsproblemen en coma leiden. Vaak is een ziekenhuisopname noodzakelijk. (NRC)