Luchtvaart

Ryanair sluit eerste akkoord met piloten over arbeidsvoorwaarden

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft donderdag een akkoord gesloten met zijn Ierse piloten, verenigd in de vakbond Fórsa. Prijsvechter Ryanair en zijn piloten onderhandelen al bijna negen maanden over arbeidsvoorwaarden. Het is de eerste keer dat Ryanair afspraken heeft gemaakt met een pilotenvakbond.

Wat er is afgesproken, hebben Ryanair en de bond niet bekendgemaakt. De bemiddelaar heeft de partijen afgeraden dieper op de overeenkomst in te gaan, omdat de piloten en het bestuur van Ryanair de afspraken nog moeten goedkeuren. Fórsa heeft een positief stemadvies gegeven.

Het conflict tussen Ryanair en zijn piloten leidde deze zomer tot grote stakingen, de laatste twee weken geleden. Vierhonderd piloten in vijf Europese landen, waaronder Nederland, legden een dag het werk neer. Door de staking vielen in Nederland geen vluchten uit, omdat Ryanair uit andere landen piloten haalde.

De onderhandelingen tussen Ryanair en landelijke pilotenvakbonden lopen sinds begin dit jaar. Het Ierse concern wilde sinds zijn oprichting in 1985 nooit met de bonden praten, maar deed dat dit jaar toch nadat de piloten met stakingen hadden gedreigd.

De actiepunten van de Ryanair-piloten in de verschillende Europese landen komen grotendeels overeen. Ze willen bijvoorbeeld dat het bedrijf piloten doorbetaalt als zij zich een dag ziek melden en stopt met het zomaar overplaatsen van piloten naar een ander land. De Nederlandse piloten willen bovendien onder het Nederlandse arbeidsrecht vallen, in plaats van onder het Ierse.

Een woordvoerder van de VNV zegt dat de afspraken van donderdag „iets positiefs kunnen betekenen” voor de Nederlandse Ryanair-vliegers. De woordvoerder houdt er rekening mee dat na het Ierse akkoord een deel van de bezwaren overeind blijft.