Historicus

Hoogleraar Hermann von der Dunk overleden

Historicus H.W. (Hermann) von der Dunk is overleden. Dat hebben zijn zoons donderdag bevestigd. Von der Dunk was emeritus hoogleraar algemene cultuurgeschiedenis van de nieuwe tijd aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde in wetenschappelijke tijdschriften, schreef artikelen in dag- en weekbladen en schreef een groot aantal boeken. De historicus werd in 1928 geboren in het Duitse Bonn en vluchtte in 1937 met zijn ouders naar Nederland. Von der Dunk promoveerde in 1966 op een proefschrift over Duits-Belgische relaties in de 19de eeuw. In 1967 werd hij hoogleraar in Utrecht. Hij ging in 1990 vervroegd met emeritaat. Hij vond de universiteit te bureaucratisch en voelde zich er niet langer thuis. Von der Dunk is 89 jaar geworden. (NRC)