Voorstel Wiebes: gaswinning moet dalen naar 19,4 miljard kuub

Critici hebben tot 4 oktober om te reageren. Het besluit maakt onderdeel uit van het plan van het kabinet om de gaswinning zo snel mogelijk naar nul te brengen.

Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam in Groningen.
Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam in Groningen. Foto Sem van der Wal/ANP

De gaswinning uit het Groningenveld moet het komend jaar verlaagd worden naar maximaal 19,4 miljard kubieke meter. Dat staat in het nieuwe concept-gasbesluit dat minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) vrijdag heeft gepubliceerd.

Het voorstel maakt deel uit van het besluit van het kabinet van maart dit jaar om de gaswinning op zo kort mogelijke termijn volledig te beëindigen. Uiterlijk in 2030 moet de gaswinning uit het Groningenveld volledig zijn stopgezet. Het winningsniveau voor volgend jaar komt daarom niet als een verrassing. In het voorstel uit maart voor de afbouw van ‘Groningen’ stond al dat er in het ‘gasjaar’ 2018-2019 19,4 miljard kuub gewonnen zou worden. Een gasjaar begint op 1 oktober.

Eerdere rechtszaken

Belanghebbenden en critici hebben tot en met 4 oktober de tijd om op het concept-gasbesluit te reageren. Eerdere besluiten eindigden de afgelopen jaren bijna altijd in grote rechtszaken. Toen was er echter nog geen plan om de winning zo snel mogelijk af te bouwen naar nul.

Het vorige gasbesluit van toenmalig minister Henk Kamp (VVD) werd in november 2017 afgewezen door de Raad van State. De hoogste bestuursrechter stelde toen voor de komende jaren 21,6 miljard kubieke meter gas per jaar te winnen. De winning ligt op dit moment op dat niveau.

Het ministerie organiseert begin september diverse inloopspreekuren in Groningen waar mensen vragen kunnen stellen. Het definitieve besluit wordt vervolgens in november vastgesteld.

Correctie (24-08-2018): in een eerdere versie van dit stuk stond dat belanghebbenden en critici een week de tijd hebben om op het gasbesluit te reageren en dat de inloopspreekuren ‘de komende week’ al plaatsvinden. Ook stond er dat het vorige gasbesluit afkomstig was van minister Wiebes in plaats van minister Kamp.