Amerikaanse senator McCain staakt behandeling hersentumor

De 81-jarige Republikein is al tientallen jaren een belangrijke stem binnen zijn partij, en deinsde niet terug om president Trump te bekritiseren.

John McCain tijdens een toespraak in 2008.
John McCain tijdens een toespraak in 2008. Foto Carolyn Kaster/AP

De Amerikaanse politicus en oud-presidentskandidaat John McCain staakt de behandeling van zijn hersentumor. De 81-jarige Republikeinse senator uit Arizona ziet geen kans meer op genezing.

“De verdere ontwikkeling van de ziekte en de onverbiddelijke voortgang van zijn leeftijd, hebben hun vonnis geveld”, schrijft zijn familie in een verklaring vrijdag. “Met zijn gebruikelijke wilskracht heeft hij besloten om zijn medische behandeling te staken.”

Criticus van Trump

McCain, die er niet voor terugdeinsde om president Trump te bekritiseren en zijn eigen principes te verkiezen boven de agenda van de Republikeinse Partij, maakte een jaar geleden bekend dat hij een agressieve hersentumor heeft. De uitgesproken politicus en Vietnamveteraan is sinds december ook niet meer in het Capitool in Washington geweest.

De senator is al tientallen jaren een belangrijke gematigd conservatieve stem in de Amerikaanse politiek. In 2008 verloor hij de presidentsverkiezingen van Barack Obama. Acht jaar eerder legde hij het tijdens de voorverkiezingen af tegen George W. Bush.

Talloze Amerikaanse politici hebben op Twitter met compassie gereageerd. De senaatsleider van de Republikeinse partij Mitch McConnell zegt “zeer triest” te zijn vanwege het nieuws. Ook andere hooggeplaatste Republikeinen, zoals Paul Ryan en Mitt Romney hebben McCain omschreven als een toonbeeld voor publieke dienst.

Twitter avatar SenateMajLdr Leader McConnell Very sad to hear this morning’s update from the family of our dear friend @SenJohnMcCain. We are so fortunate to call him our friend and colleague. John, Cindy, and the entire McCain family are in our prayers at this incredibly difficult hour.

 

Twitter avatar SpeakerRyan Paul Ryan John McCain personifies service to our country. The whole House is keeping John and his family in our prayers during this time.

 

Twitter avatar MittRomney Mitt Romney No man this century better exemplifies honor, patriotism, service,
sacrifice, and country first than Senator John McCain. His heroism
inspires, his life shapes our character. I am blessed and humbled by
our friendship.

Meer dan vijf jaar krijgsgevangen

Ook Democraten hebben vrijdag vol lof over McCain geschreven. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemt de Republikein een “dappere man, die ons opnieuw laat zien wat de woorden gratie en lef echt betekenen”. Kerry is net als de Republikein Vietnamveteraan. McCain werd als marinepiloot in die oorlog krijgsgevangen genomen en zat meer dan vijf jaar vast.

President Trump, die McCain ooit bespotte over het feit dat hij gevangen was genomen in Vietnam, heeft nog niet gereageerd op het nieuws.