Zorgtarieven

Coalitiepartijen: maak prijzen van behandelingen in ziekenhuis openbaar

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat prijzen van behandelingen en operaties in het ziekenhuis sneller openbaar worden. Dit stellen de regeringspartijen in reactie op een publicatie in NRC. Daaruit werd duidelijk dat patiënten vaak nog niet kunnen vergelijken wat een behandeling kost bij verschillende ziekenhuizen en bij verschillende verzekeraars.

Twee jaar geleden beloofde toenmalig minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) dat de prijzen in ziekenhuizen openbaar zouden worden. Toezichthouder NZa is er echter niet in geslaagd afspraken te maken met de zorgsector. Er zou „geen draagvlak” voor zijn.

De vier grote zorgverzekeraars, met een gezamenlijk marktaandeel van 86,5 procent, maken inmiddels wel prijzen bekend voor de meeste behandelingen tot 885 euro (het maximale eigen risico dat patiënten zelf betalen). Boven dat bedrag beschouwen de verzekeraars de prijzen als „concurrentiegevoelig”. Kleinere verzekeraars maken doorgaans helemaal geen tarieven openbaar.

Ziekenhuizen en verzekeraars spreken vaak een totaalbedrag af, en maken geen afspraken over individuele kosten van behandelingen. Een woordvoerder van verzekeraar ONVZ spreekt in dat verband van „schijntransparantie.”

Lees ook: twee jaar geleden deed NRC onderzoek naar geheime tarieven in de zorg. De prijsverschillen bleken enorm.

Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD) vindt toch dat patiënten zelf moeten kunnen opzoeken wat een behandeling kost. Samen met de CDA-fractie vraagt De Vries minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, VVD) om opheldering.

Ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie bepleiten meer openheid over de tarieven. Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) vindt dat er meer vaart achter gezet moet worden. Zijn collega Carla Dik-Faber (ChristenUnie): „Dat patiënten in het ene ziekenhuis soms onverklaarbaar veel meer moeten betalen dan in andere ziekenhuizen is een slechte zaak.”