Twee doden bij mesaanval Parijs

Ook raakte een persoon zwaargewond. De aanvaller is doodgeschoten.

Afgezette straat na de aanval.
Afgezette straat na de aanval. Foto Philippe Wojazer/Reuters.

Bij een aanval met een mes in een voorstad van Parijs zijn donderdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Een ander persoon raakte zwaargewond. De aanvaller is doodgeschoten door agenten, meldt minister van Buitenlandse Zaken Gérard Collomb.

Twitter avatar gerardcollomb Gérard Collomb #Trappes : le profil de l’assaillant est plus celui d’un déséquilibré aux antécédents psychiatriques que celui d’un engagé répondant aux ordres d’une organisation terroriste.
Je veux redire ma gratitude et ma confiance aux forces de sécurité et secours mobilisées. https://t.co/oW8HJDU5Pz

Het geweld had plaats in Trappes, een stadje ten westen van de Franse hoofdstad. Volgens Collomb waren de twee dodelijke slachtoffers de moeder en zus van de 36-jarige dader. De gewonde was een passant. Collomb stelt dat de dader “ernstige psychiatrische problemen” had.

Na de aanval op klaarlichte dag, vluchtte de man een huis in. Toen hij vervolgens dreigend op toegesnelde politieagenten afrende, werd hij doodgeschoten.

Terreurbeweging Islamitische Staat eiste donderdag de verantwoordelijkheid voor de aanval op. Er is geen bewijs dat de messentrekker inderdaad handelde in opdracht van de extremistische strijdgroep. “Hij was bij de politie bekend voor het verdedigen van terrorisme, maar het lijkt erop dat hij eerder een verwarde man was dan iemand die zou kunnen reageren op een oproep van terroristische organisaties als [IS].”

Collomb is naar Trappes afgereisd. Hij sprak van een tragedie en zei dat zijn gedachten bij de slachtoffers en hun nabestaanden zijn. Hij complimenteerde de politie met hun snelle optreden.

Twitter avatar gerardcollomb Gérard Collomb #Trappes : l’individu a été neutralisé.
Mes premières pensées vont aux victimes et leurs proches.
Je veux saluer la réactivité et la mobilisation exemplaire de nos forces de l’ordre.
Elles enquêtent d’ores et déjà pour établir les circonstances de ce drame.