Treinstoring

Storing die treinverkeer rond Amsterdam platlegde, was gevolg van softwarefout

Foto Evert Elzinga / ANP

Een softwarefout zorgde er dinsdagavond voor dat duizenden treinreizigers rond Amsterdam strandden. Door „een unieke samenloop van omstandigheden” kon het systeem van de treinverkeersleiding slechts gedeeltelijk worden gebruikt, meldt spoorbeheerder ProRail woensdag. Het probleem ontstond toen rond 18.30 uur een winkeldief de spoortunnel van Schiphol inrende, waardoor het treinverkeer moest worden stilgelegd. Een trein kwam toevallig stil te staan op een plek waar een sensor zit van het systeem dat treinen een perron op de luchthaven toewijst. Door een bug in de software bleef de sensor signalen doorgeven, tot wel 32.000 keer. „Daardoor raakte het verkeersleidingssysteem oververhit”,zegt een woordvoerder van de spoorbeheerder. (NRC)