Spaanse profvoetballers willen geen duels in de VS spelen

De commercialisering van het Spaanse profvoetbal kent grenzen, als het aan de spelers ligt. Een delegatie van aanvoerders van verschillende clubs kwam op woensdag in een besloten bijeenkomst samen bij de spelersvakbond (AFE) in Madrid om zich te verzetten tegen het plan van de bond duels in de Verenigde Staten te gaan spelen. „Voetballers kunnen niet zomaar als wisselgeld bij onderhandelingen tussen andere partijen worden gebruikt”, stelt David Aganzo, voorzitter van de bond.

De Spaanse voetballers dreigen met een staking. Ze hekelen de wijze waarop de leiding van La Liga – de koepel boven de clubs uit de hoogste divisies – achter hun rug een lucratieve deal heeft gesloten met het Amerikaanse sport- en mediabedrijf Relevent. Met deze joint venture zouden de inkomsten uit de VS en Canada dusdanig verhoogd worden dat het Spaanse voetbal serieus de aanval kan inzetten op de Engelse Premier League. La Liga was in het seizoen 2016-2017 goed voor 2,86 miljard euro aan inkomsten. De Premier League is met ruim 5 miljard euro bijna twee keer zo groot.

La Liga-voorzitter Javier Tebas kondigde vorige week aan dat een aantal competitieduels als onderdeel van de deal in de VS gespeeld zal gaan worden. Het ligt voor de hand dat het om duels van Barcelona of Real Madrid gaat, maar het lijkt uitgesloten dat een clásico tussen de twee voor Amerikaans publiek zal worden afgewerkt. Eerder deze maand won FC Barcelona de strijd om de Spaanse Super Cup in het Marokkaanse Tanger.